Sveta Tekla

Saopštenje Crkvene opštine Danilovgrad i Pravoslavnog bratstva Sveti Arsenije Danilovgrad

Veličanstvena pobjeda nad goniteljima Crkve Hristove, ostvarena 30. avgusta prošle godine u Danilovgradu, kao i u cijeloj krštenoj Crnoj Gori, ne daje mira pojedinim marginalnim i ostrašćenim grupama i pokretima, koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da je zlo rađenje – gotovo suđenje.

DanilovgradTako je prethodnih par dana jedna smiješna skupina lažnih patriota, instruirana od strane restlova bezbožničkog režima koji su se u prethodnoj godini istakli gonjenjem Crkve i učesnika litija, postavila u centru Danilovgrada izazivački transparent na kojem su, u kontekstu napada pojedinih građana Cetinja na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, ispisali poruku „Danilovgrad je uz Cetinje“.

Ova groteskna i apsurdna poruka dolazi iz kuhinje onih koji su popljuvali sve što je sveto i čestito na slobodarskom Cetinju Petrovića, koji su se bacali drvljem i kamenjem na ćivot svetog Petra Cetinjskog i na najdostojnijeg njegovog naslednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Ovi mračnjaci i sada pokušavaju da obrukaju časne Bjelopavliće i Danilograd. Ima li većeg paradoksa od toga da je nekom pomračenom umu palo na pamet da iz grada svetog Vasilija Ostroškog i svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog, šalje poruke mržnje prema Crkvi koja je ovom narodu najveća svetinja. Zar je to dobrodošlica turistima koji ovih dana u velikom broju prolaze kroz naš grad, istaknuta na najvidnijem mjestu, zar sa takvim ukaljanim licem treba da iziđemo pred goste grada? Bjelopavlići i svi časni Danilovgrađani to nikada nisu činili.

Da čudo bude veće, a bruka očitija, u ovu poganu igru su se uključile i opštinske strukture, pa se u maniru revnosnog partijskog aparatčika, izvjesni činovnik, u maniru revnosnog partijskog aparatčika, opštinskog Sekretarijata (gle, čuda!) za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje da dokaže kao progonitelj Crkve, nezakonito potpisao dozvolu da se ovaj transparent mržnje postavi u centru grada, stavljajući tako prst u oko svim poštenim građanima ovog grada i izdajući ono što bi trebalo da je princip rada lokalne samouprave – da budu servis sopstvenih građana, a ne opskurnih ideologija kojima je mjesto na smetlištu istorije.

Imajući u vidu da je ovakvim gestom lokalna samouprava prekršila zakon na štetu gotovo svih građana Danilovgrada, protiv odgovornih lica će biti pokrenut postupak pred tužilaštvom radi utvrđivanja njihove odgovornosti za ovaj sramni čin. Takođe, imajući u vidu da je ovo nepočinstvo izazvalo opravdani revolt građana, koji se ogleda u tome što je navedeni izazivački transparent već dva puta uklanjan iz centra grada, upozoravamo nadležne da ukoliko se navedeni transparent ne ukloni u najkraćem roku, opštinska vlast će biti suočena sa građanskim protestima u cilju zaštite ugroženih građanskih prava i očuvanja sigurnosti savjesnih građana Danilovgrada.

Neka se novi (a u stvari oni isti, poraženi) progonitelji Crkve sjete da još niko nije uspio ko je s Bogom ratovao i neka znaju da mi nećemo odustati od očuvanja obraza Danilovgrada i Bjelopavlića.