Episkop Maksim

Saopštenje Eparhije Zapadnoameričke: Povodom svepravoslavnih sasluživanja tokom 2019. godine

Ime: 16.03.2019 SAOPSTENJE EPARHIJE ZAPADNOAMERICKE; Opis: Saopštenje Eparhije Zapadnoameričke Tip: audio/mpeg

Tokom prve nedelje Posta, dok se spremamo da sa svima pravoslavnim hrišćanima na vidljiv način, u bogosluženju, proslavimo Nedelju Pravoslavlja – trijumf Crkve zbog vaspostavljanja ikona (843. godine), Eparhija Zapadnoamerička obaveštava sve svoje sveštenstvo i vernike da se postojano drže dosadašnje prakse pri zajedničkom bogosluženju ili sasluživanju sa svima Pravoslavnim Episkopima, sveštenstvom i vernicima svih pravoslavnih Eparhija u Sjedinjenim Američkim Državama. Drugim rečima: mi ne prekidamo zajedničarenje sa onima sa kojima smo do sada, više od jednog stoleća u Americi, zajednički proslavljali ne samo Nedelju Pravoslavlja nego i druge crkvene praznike tokom godine. Samo kroz liturgijsko učešće naroda Božijeg čuva se zajedništvo Duha Svetoga (up. 2Kor. 13,13).

S obzirom da su do nekih manje upućenih vernika dospele zbunjujuće i netačne informacije po kojima Srpska Crkva tobože ne opšti sa nekim Pravoslavnim Patrijaršijama ili pak Autokefalnim Crkvama u svetu, iznosimo sledeće:

Poručujemo svim pravoslavnim vernicima poverene nam Eparhije da ne podležu bilo kakvim dezinformacijama o navodnom neučestvovanju naše Crkve u svepravoslavnim bogosluženjima. Postoji čudnovati stavovi koji dolaze sa raznih strana čiji portparoli negde tvrde a negde sugerišu da Srpska Crkva tobož preporučuje da se klonimo opštenja sa onima sa kojima smo do sada bili opštenju. S tim u vezi, saopštavamo da je neprihvatljivo skretanje u nekanonsko otcepljenje od opštenja u evharistijsko-jerarhijskom jedinstvu sa ostalim Pravoslavnim Crkvama u Dijaspori i celom svetu.
Podsećamo sve na mudre i crkvene reči uvaženog Arhiepiskopa Albanije Anastasija (Janulatosa) kao i Mitropolita Dioklijskog Kalista (Vera) da Sveta Liturgija (bogoslužbeno opštenje) nikada ne može niti sme da se koristi kao oruđe u borbi protiv neistomišljenika. Mitropolit Kalistos, koji će inače biti glavni govornik na Crkvenom Saboru Srpske Crkve u Americi jula meseca u Čikagu 2019. godine, izrazivši zabrinutost što je jedna Crkva odlučila da prekine zajednicu (opštenje) sa drugom, poručio je izričito da „sva pitanja treba rešiti u duhu bratske ljubavi, bez prekidanja evharistijske zajednice“.

Zbog svega ovoga želimo da ohrabrimo naše sveštenstvo, monaštvo i vernike da nastave sa usrdnim opštenjem i molitveno-evharistijskim zajedničarenjem sa svima Pravoslavnima u Americi, a konkretnije, sa predstavnicima svih kanonskih jurisdikcija: Vaseljenske patrijaršije (i svih njenih jeraraha kao i područnih joj eparhija u Americi), Antiohijske patrijaršije, Moskovske Patrijaršije (sa automnomnom Ruskom Zagraničnom Crkvom), Srpske Patrijaršije, Rumunske Patrijaršije, Bugarske, Patrijaršije, Gruzijske Patrijaršije, Američke Pravoslavne Crkve (OCA). Srbi u Americi ovim crkvograditeljskim jedinstvom i ljubavlju, činom i delom punog zajedništva u Hristu, blagodaću Duha Svetoga i na slavu Boga Oca, daju pravi primer i ostalim pravoslavnim hrišćanima.

U godini kada naša Srpska Crkva proslavlja 800 godina svoje autokefalnosti, pozvani smo svi mi da postupamo onako kako takav jubilej nalaže: proslavljajući jedinstvo na ukupnom planu i svedočeći duh opštenja kako u našem narodu tako i u odnosu sa drugim Pravoslavnim Crkvama.

Episkop Zapadnoamerički Maksim