Saopstenje Mcp

Саопштење Митрополије црногорско-приморске: Наставак обрачуна са Црквом

Цетиње, 21.10.2022.

Митрополија црногорско-приморска је са запрепашћењем примила информацију да је игуману Манастира Дајбабе архимандриту Данилу забрањен улазак у Црну Гору. Наводни разлог ове забране од стране АНБ да по њеној процјени игуман Данило преставља опасност по Црну Гору за нас је у потпуности неубједљив и неприхватљив. Игуман Данило је својом дугогодишњом досадашњом службом показао да га не интересује политика и никад се код њега није могло примјетити непријатељство према Црној Гори. Он је, напротив, показао љубав према нашем народу због чега је као духовник веома вољен и уважен од свих православних вјерника.

Закључак је следећи: чим су дијелови бившег режима опет дошли у ситуацију да наставе своје антицрквено, незаконито и дискриминаторно дјеловање у односу на православно свештенство и монаштво – ту су прилику искористили. Нажалост, злоупотребљавајући државне безбједносне институције.

Ово није и не може да буде изненађење. Још у вријеме недавне борбе за очување црквеног имена, достојанства и имовине, јавност је свакодневно слушала највише званичнике тадашњег режима како ће Црква добити своју „нишу“, како за свештенике и монахе послије избора „никад више неће бити исто“, па ће се за њих „отворити границе јер немају овдје утемељења“. Чули смо и то да су сви они који подржавају Цркву у њеној борби дио „лудачког покрета“ и много других суманутих оптужби.

Српска православна Црква и њене епархије у Црној Гори и у временима гоњења истрајава на Христовом путу, држећи се Његове Истине, Правде и Љубави према свима, па и према својим непријатељима.

На крају, подржавамо сваку активност надлежних органа на побољшању безбједности грађана Црне Горе, али увјерени у неправедност оваквог поступања према оцу Данилу, искористићемо све врсте институционалних механизама да докажемо да се у конкретном случају ради о пародији заштите националних интереса и бруталном обрачуну са Црквом.

Из Митрополије црногорско-приморске