Grb SPC

Saopštenje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve

Baner SpcU javnosti je, kao posledica medijske kampanje instruirane poslednjih nedelja od strane političkih krugova sa podruja koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa verni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim telima i organima.

Odgovor na ova pitanja je jasan i jednostavan, zasnovan je na kanonima Crkve i odredbama Ustava pomesne Srpske Pravoslavne Crkve.

1. Verni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomesne Crkve, zastupa i u ime tog vernog naroda u Saboru i van Sabora donosi odluke u krajnjoj instanci isključivo nadležni eparhijski arhijerej;

2. Arhijereji, članovi Sabora neke pomesne Crkve, u ovom slučaju Srpske Pravoslavne Crkve, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka, nego isključivo po svom rasuđivanju vodeći se brigom za spasenje i za dobro na ovom i onom svetu tog vernog naroda. Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katdre i slična pitanja.

Izvor: SPC