2020 12 08 111516

Позивамо младе одане нашој Цркви да се укључе у рад Братства православне омладине Црне Горе

Саопштење за јавност Братства православне омладине Црне Горе

Братство православне омладине Црне Горе је званична црквена организација, која све своје активности остварује са благословом Цркве и представља органски дио Цркве Божје на овим просторима и дјелује у саставу свих епархија Српске православне цркве у Црној Гори. Братство постоји готово тридесет година, а свој рад започело одмах након почетка обнове црквеног живота у Црној Гори током деведесетих година прошлог вијека, са благословом светопочившег патријарха српског Павла и блаженог спомена митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Bratstvo Pravoslavne Omladine Crne GoreБлаженопочивши протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, који је уједно био и први предсједник братства, надахнуо је и започео ово свето дјело, које је наставио отац Миајло Бацковић. У братству је стасавало више генерација наше православне омладине, од којих су се многи остварили на различитим пољима црквене и друштвене дјелатности. Вредно је напоменути да су из братства поникла два архијереја наше цркве – епископ буеносајрески и јужно-централноамерички господин Кирил и епископ диоклијски господин Методије, као и бројни угледни свештеници наше Цркве.

Свој рад братство остварује на парохијском нивоу, пошто су у протеклом периоду у готово свим градовима Црне Горе основана братства при мјесним парохијама. Важно је истаћи да братства у сваком граду дјелују са знањем и одобрењем парохијских свештеника, без чијег благослова је рад братстава незамислив. Такође, братства, уједињена у Братство православне омладине Црне Горе, свој рад координишу и на нивоу Црне Горе, и тако, уз Епископски савјет Српске православне цркве у Црној Гори, воде бригу о мисији Цркве на простору цијеле наше државе.

Задатак братства се прије свега заснива на активном укључењу младих људи у литургијски живот Цркве, који се остварује свестраном помоћи мисији Цркве, упознавањем младих са истинама вјере, њиховим укључивањем у црквени живот и продубљивањем живог односа са Богом и са својим ближњима. Ове задатке братство остварује уз помоћ различитих активности, као што су: предавања, пројекције филмова, промоције књига, поклоничка путовања, изложбе, акције добровољног давања крви, радне акције, спортско-рекреативне активности, еколошке активности и добротоворни рад.

Посебан допринос братство је дало у данима одбране светиња, када је, са благословом наших надлежних архијереја, организовало литије по градовима Црне Горе. Блаженопочивши митрополит Амфилохије се с великом пажњом и љубављу посветио интензивирању рада братства, дајући благослов да се у оним градовима гдје је рад братства био замро, њихова активност обнови, а у оним градовима у којима братства до тада нијесу постојала да се она оснују. Завјет блаженопочившег митрополита је да се омладина која гравитира Цркви укључи у рад Братства православне омладине Црне Горе. У овом дјелу имамо пуну подршку епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија, и како предстојатеља епархије будимљанско-никшићке и као администратора Митрополије црногорско-приморске.

С тим у вези, позивамо младе људе одане нашој светој Цркви у свим градовима Црне Горе да се јаве свом парохијском свештенику како би се укључили у рад братства и тиме не само помогли развој мисије наше Цркве, већ прије свега да би себе изградили у љубави према Богу и у љубави према својим ближњима, која се на најбољи начин остварује активним учешћем у црквеном животу, чему је наше братство посвећено.

Позивамо такође све парохијске свештенике да посебну пажњу обрате на рад са младима и да узму учешћа у раду братстава, свако у својој парохији, како би рад братстава био спровођен у свему и искључиво по благослову Цркве.

 

ПРЕДСЈЕДНИК БРАТСТВА ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ

                                                                       Иван Булатовић