Cetinjski manastir

Sedište crnogorskih mitropolita u poslednjih 500 godina. U manastirskom hramu Roždestva Presvete Bogorodice čuvaju se mošti Svetog Petra Cetinjskog, ruka Svetog Jovana Krstitelja, Čestica Časnog Krsta Gospodnjeg.

Saopštenje za javnost o obavljenom inspekcijskom nadzoru u Cetinjskom manastiru

Cetinje, 17. jun 2021.

Odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore izvršili su inspekcijski pregled u Cetinjskom manastiru povodom adaptacije sanitarnog čvora, koji je na tom mjestu napravljen prema revidovanom i odobrenom projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 15. juna 1984. godine. Predstavnik Mitropolije je izjavio da nije bio upoznat da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi redovnog održavanja sanitarnog čvora.

Inspekcija je naložila Mitropoliji, odnosno Cetinjskom manastiru, da podnese zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova Upravi za zaštitu kulturnih dobara i da o tome u roku od tri dana obavijesti nadležnu inspekciju.

U konkretnom slučaju se, dakle, nije radilo niti je postajala namjera bilo kakve devastacije prostora Cetinjskog manastira, već se Mitropolija i Uprava Cetinjskog manastira neprestano trude na njegovom održavanju i očuvanju.

Ne vidimo razloga da ovaj događaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti, osobito imajući u vidu činjenicu da će dobiti svoj institucionalni epilog u skladu sa zakonom.

IZ MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE