Feb 2023 Saopstenje Za Javnost Rozaje

Саопштење за јавност поводом поновљених напада на свештеника Слободана Радојевића

Драги и поштовани суграђани,
Како ко о другоме суди, тако о себи свједочи.

 

Апсурдно је и узалудно данас доказивати оно што су историјски факти. Ми аргументима не можемо злонамјерним политикантима и трговцима народних несрећа било шта доказати, па и о као суза чистој светињи коју поради својих интереса данас блате. Није морално да замагљују истине о злочинима и злочинцима којих смо сви били жртве, и Срби и Муслимани, како крајем XVII вијека када су Срби побијени и светиње разорене од Отоманске империје, тако и 1948. када је титоистичка диктатура срушила прво џамију, па цркву Ружицу о чему сцене са живописа обновљене цркве свједоче и опомињу.

Са мало добре воље и здравог разума сви ћемо се сложити да међу нама данас нема и не смије бити посијано сјеме зла, да су нам мир и заједница претежнији од лаковјерне смутње и братоубилачког сукоба који се режира поиздаље од овог брдовитог Балкана и у интересу оних којима смо и једни и други, али и трећи који у име њих дјелују, небитни.

Наше комшије Муслимане поштујемо тако како поштујемо њихове ставове, осјећања, истине и вјерујемо да светињу нашег односа чувају као зјеницу ока свога, онако како и ми чинимо.

Молимо се Господу Који је замку сваке лажи разорио и мир подарио роду људском да нас укоријени и утврди у међусобној љубави, угаси сваку распру и све саблажњиве несугласице, а непријатеље наше уразуми и приведе истини и правди.

Црквена општина Рожаје