trg od ćirilice 7

Počinje sedmi “Trg od ćirilice”: U imenu Božjem je sud i pravda

Sedmi Trg od ćirilice, koji se ove godine održava u Herceg Novom, Cetinju, Podgorici i manastiru Morača pod sloganom U imenu Božjem je sud i pravda, počinje danas i traje do 28. avgusta.

Prema riječima protojereja-stavrofora, Radomira Nikčevića, arhijerejskog namjesnika hercegnovskog, manifestacija, koja će proteći u godini jubileja, počinje na dan Sv. velikomučenika Stefana, slave Tvrtka prvog Kotromanića, osnivača grada, a okončava na dan Uspenija Presvete Bogorodice.

– Ovo je značajna godina po jubilejima: 800 godina od Sabora u Žiči i besjede Sv. Save o pravoj vjeri, ali i od izdavanja najznačajnije srpske knjige, Zakonopravila Sv. Save; 190 godina od predstavljenja Sv. Petra Cetinjskog, vijek je od obnove Srpske patrijaršije i 70 godina od upokojenja Patrijarha Gavrila Dožića. Bez obzira što će trajati kraće nego uobičajeno, to će biti jedina manifestacija koja će se održati u Crnoj Gori zbog pandemije koronavirusa – kazao je sveštenik Radomir Nikčević.

Zbog pomenutih okolnosti, izostaće gosti iz inostranstva. Devet programa biće održano u Herceg Novom, jedan na Cetinju i dva u Podgorici, a dva završna biće 28. i 29. avgusta u Manastiru Morača kada će biti promovisani, Memoari i Sabrana djela Patrijarha Gavrila Dožića.

Otvaranje će biti upriličeno u Njegoševoj školi na Toploj danas u podne, a nakon pozdravne riječi predsjednika Herceg Novog Stevana Katića manifestaciju će otvoriti Visokopreosvećeni Mitropolit crnogrosko-primorski g. Amfilohije besjedom o Svetom Petru Cetinjskom.

Organizatori su: IK Svetigora, Arhijerejsko namjesništvo hercegnovsko, UKCG, Udruženje izdavača i knjižara i NVO Karađorđe, a Opština Herceg Novi je pokrovitelj manifestacije i jednim dijelom MIP Srbije.

Sa ocem Radomirom program ovogodišnjeg Trga od ćirilice na konferenciji za novinare predstavila je Jasmina Lepović, administrator Crkvene opštine hercegnovske.

 

Program  sedmog Trga od ćirilice:

Danas u 9 časova Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Sv. Spasa na Toploj služiće Mitropolit crnogrosko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom, potom će nastupiti hor Sv. Sava, dok je za 12 časova u Njegoševoj školi predviđeno otvaranje Trga od ćirilice. Prvo će se obratiti predsjednik Opštine Stevan Katić, a besjedu o Sv. Petru Cetinskom upriličiće Mitroplit Amfilohije.

U bašti Muzeja u 21 čas, biće održano poetsko veče Čekaj me, ja ću sigurno doći u kojem će učestvovati Vinka Perišić Šarenac, Višnja Kosović, Milun Đurđevac, Branka Denda, Ksenija Matović, Snežana Vukićević Čvoro, Uroš Vulinović i Olivera Doklestić.

U crkvi Sv. Fjodora Ušakova u Herceg Novom, 16. avgusta u 9 sati Svetu arhijerejsku liturgiju, sa sveštensvom topaljsko-hercegnovske Crkvene opštine, služiće Mitropolit Amfilohije. Za 11 časova predviđen je program djece iz Herceg Novog, polaznika vjeronauke, dok će u 19 časova na Cetinju o 100 godina od obnove Pećke patrijaršije i upokojenja Mitroplita Mitrofana Bana, govoriti dr Žarko Leković, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Programi se od 17. avgusta vraćaju u Herceg Novi, u 21 čas u porti crkve Sv. Spasa na Toploj biće održano Srpsko (narodno) i vjersko (pravoslavno) osjećanje u listu Glas Crnogoraca iz broja u broj, koje će predstaviti dr Milena Martinović i publicista Jovan Markuš.

U 21 čas 18. avgusta, takođe u crkvi Sv Spasa na Toploj na temu O Božjim i ljudskim zakonima, u svjetlu Zakona –bezakona o slobodi vjeroispovijesti, govoriće protojerej dr Velibor Džomić, advokat dr Vladimir Leposavić i advokat Zoran Lazarević.

Na istom mjestu i u isto vrijeme dan kasnije, 19. avgusta na temu Carigradska crkva Svete Premudrosti kroz istoriju, govoriće dr Darko Đogo, dok će temu Pretvaranje srpskog kulturnog nasljeđa u tuđe predstaviti mr Dragan Davidović i dr Boris Brajović.

Na istom mjestu i u isto vrijeme 20. avgusta o temi Srpski jezik u zvaničnoj i nezvaničnoj upotrebi u Crnoj Gori, govore profesori koji su 2004. godine izbačeni iz škola jer su se pobunili protiv preimenovanja jezika u crnogorski: Veselin Matović i Vesna Todorović, i Episkop budimljansko nikšićki g. Joanikije.

Dan kasnije, 21. avgusta, porta crkve Sv. Spasa biće domaćin prezentaciji knjiga Pisma iz Italije i O Crnogorcima Ljube Nenadovića, o kojima će govoriti dr Živko Đurković i protojerej Miodrag Todorović. U nastavku će nastupiti KUD Kopaonik iz Leposavića.

22. avgusta takođe u porti crkve Sv. Spasa Episkop dr Atanasije Jevtić, dr Zorica Nikitović, monasi Serafim i Gavrilo iz manastira Dobrun, inače prevodioci i izdavači Zakonopravila Sv. Save, govoriće o 800 godina besjede Svetog Save o pravoj vjeri – Zakonopravilo Sv.Save. Nastupiće i KUD Kopaonik.

U porti manastira Sv. Simeona Mirotočivog u Podgorici u 23. avgusta 21 sat biće održano književno veče Udruženja književnika Crne Gotre, To je onaj život gdje sam pao i ja, koje je posvećeno pjesniku Vladislavu Petkoviću Disu, povodom 140 godina od njegovog upokojenja.

Takođe u Podgorici, 24. avgusta u 21 čas, biće održano poetsko veče članova Udruženja književnika Crne Gore.

U porti crkve Sv. Spasa na Toploj 25. avgusta na temu Pandemija i sloboda vjere će govoriti dr Batrić Babović, advokat Zoran Lazarević i Božo Knežević. Nastupiće i hor Svetoga velikomučenika Stanka iz Nikšića.

Dan kasnije, 26. avgusta, na istom mjestu i u isto vrijeme o temi Stari i novi čovjek kao biblijska i socio politička kategorija, govoriće dr Dušan Krcunovuić i jerej mr Zoran Miljanić. Pretpooslednjeg dana Trga od ćirilice u manastiru Morača, 27. avgusta, biće upriličeno obrazloženje i dodjela nagrade Pečat herceg Šćepana i Ćiriličnik, a nastupiće hor Svetog apostola i evanđeliste Marka.

U samoj završnici, 28. avgusta, u manastiru Morača, u 9 časova Mitroplit Amfilohije služiće Svetu božanstvenu liturgiju, dok je za 12 časova predviđeno predavanje Mitroplita Amfilohija, dr Vasilja Jovovića i Dragiše Dožića, na temu Sedamdeset godina od upokojenja Patrijarha Gavrila Dožića. Odlomke iz Memoara čitaće sveštenik Nikola Radović.