Vladika Joanikije

Sjutra nastavak suđenja vladici Joanikiju i sveštenicima

U Osnovnom sudu u Nikšiću, u četvrtak 16. jula 2020, sa početkom u 9 časova, biće nastavljeno suđenje Njegovom preosveštenstvu Episkopu budimljansko-nikšićkom g. Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšiću.

Prvo ročište glavnog pretresa, koje je bilo zakazano za 19. jun, odloženo je jer se jedan od okrivljenih, sveštenik Slobodan Jokić nalazio na bolničkom liječenju zbog zdravstvenih problema. Kako je sveštenik Jokić u međuvremenu, otpušten iz Instituta u Igalu, gdje je bio na liječenju, pretpostavka advokata Save Kostića, jednog od branilaca Preosvećenog Episkopa Joanikija i četvorice sveštenika, ranije data novinarima je da će ovom priliokom biti ispunjene zakonske pretpostavke, te da će se nastaviti sa suđenjem kada će biti izvedeni dokazi, a Vladika i sveštenici iznijeti odbranu.

Preosvećenom Episkopu Joanikiju, protojereju-stavroforu Slobodanu Jokiću, arhijerejskom namjesniku nikšićkom, i sveštenicima: Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Na prvom ročištu, 19. juna pred Osnovnim sudom u Nikšiću, u znak podrške Vladici i sveštenstvu, okupio se veliki broj građana Nikšića i drugih mjesta Crne Gore. Njihov dolazak na suđenje dočekali su srdačnim aplauzom i riječima: “Ne damo svetinje!“

Senka Čolović Šumić