Dani Patrijarha Pavla

Данас у Никшићу “Дани патријарха Павла”

Епархија будимљанско-никшићка, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организују манифестацију „Дани патријарха Павла“ у Никшићу, данас, 5. новембра, у Парохијском дому Св. Василија Острошког, са почетком у 19 часова.

На вечери ће говорити Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки г. Методије, књижевник г. Драган Лакићевић

Учесницима литерарно-ликовног конкурса „Наш патријарх Павле“ награде и палакете уручиће протојереј-ставрофор Слободан Бобан Јокић и проф. др Јелица Стојановић.

Одломке из књиге „Штап патријарха Павла“ Драгана Лакићевића читаће студенти са Студијског програма за српски језик и књижевност и Студијског програма за филозофију.

Програм води мр Милорад Дурутовић.

Манифестација „Дани патријарха Павла” настала је из колоније „Kрст патријарха Павла” која се од 2016. одржава у Чачку. Патријарх Павле је био посебно везан за овај крај, будући да се његово духовно рођење одвијало, управо, у манастирима у околини Чачка.

Kао искушеник, боравио је у манастирима Вујан, Тројице и Благовештење, у којем се замонашио 1948. године. Kао искушеник у манастиру Вујан изрезбарио је дрвени крст, који се, и данас, чува у ризници тог манастира, и у вези с којим се и родила идеја о организовању колоније под називом „Kрст патријарха Павла“.

Манифестација је, убрзо, задобила свесрпски карактер и одржава се у још неколико мјеста: у Kућанцима у Хрватској, родном мјесту Патријарха Павла, у Гацку у Републици Српској, од 2019. године у Никшићу, у Епархији будимљанско-никшићкој, за шта је добијен благослов Синода СПЦ, а, са идејом и по благослову Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, и у Призрену, гдје је блаженопочивши Патријарх Павле постао владика, чији живот и најдубља осјећања су везана за Kосово и Метохију.