Topla

Slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, bogoslužio Vladika Joanikije

Ime: 06.06.2019 Topla slava hrama; Opis: Slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj Tip: audio/mpeg

Slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Toplo u Herceg Novom, svečano je danas proslavljena Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije, uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Srpske i Ruske pravoslavne crkve.

Nakon pričešća Vladika Joanikije je osveštao i prerezao slavski kolač i pastirskom besjedom se obratio vjernom narodu.

Rekao je da je Gospod Hristos svojim vaznesenjem na nebo uzvisio i našu ljudsku prirodu.

Naša priroda već je proslavljena na nebesima do te mjere da govorimo da Gospod sjedi s desne strane Oca, nevidljivoga Tvorca neba i zemlje. Onaj koji sjedi s desne strane Cara nad carevima ima istu čast kao i Onaj koji sjedi na svome prestolu“, kazao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Potom je arhijerejski protoprezviter hercegnovski protojerej-stavrofor Radomir Nikčević zablagodario Vladici Joanikiju i svemu sveštenstvu na učešću u ovoj svetkovini i u ime arhijerejskog protoprezviterijata podario Vladici , svete sasude, povodom njegovog jubileja dvadeset godina arhijerejske službe.

U porti hrama priređen je i duhovni program u kojem su učestvovali članovi Crkvenog hora „Sveti Sava“ i polaznici vjeronauke iz Herceg Novog.

Posle liturgije priređena je trpeza ljubavi, na kojoj je u ime domaćina, Vladiku Joanikija, sveštentvo i goste pozdravio predsjednik Crkvene Opštine Herceg Novi g. Zoran Lazarević.

U toku ručka sabranima su se obratili i konzul Republike Srbije u Herceg Novom g. Zoran Dojčinović i potpredsjednik Opštine Herceg Novi g. Miloš Konjević.

Radosav Rajo Vojinović / Aleksandar Vujović

Galerija fotografija-link