Bar Sveti Jovan Vladimir

Slava sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru

Ime: 04.05.2020 Besjeda oca Velimira Jovovica Saborni hram Bar; Opis: Slava sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru Tip: audio/mpeg

U barskom Sabornom hramu u okviru „Dana Svetog Jovana Vladimira“ liturgijski je proslavljen praznik tog svetitelja, nebeskog pokrovitelja i zaštitnika grada pod Rumijom.

Svetom liturgijom načalstvovao je arhimandrit Pavle (Kalanj) iguman manastira Gradište uz sasluženje brojnog sveštenstva i molitveno učešće vjernog naroda grada Bara. Na kraju čitanja začala iz svetog Jevanđelja pastirskom besjedom prisutnima se obratio protojerej-stavrofor Velimir Jovović, paroš straševinski i starotrebješko-kličevski.

„U svakidašnjem ljudskom životu, u padanju i ustajanju, najteže je ljubiti bližnjega svoga, ali ništa se ne mjeri nama, već se sve Gospodom mjeri i sve je Gospod svojim životom izmjerio i donio na zemlju. Donio je ono što je nama ljudima najpotrebnije: zagrilio je, poljubio nas i grli nas i ljubi grešne. Ali za uzvrat kaže nam i traži od nas da ljubimo jedni druge“ kazao je otac Velimir.

Otac Velimir kaže da smo svjedoci kako se samo za nekoliko dana desilo nemoguće – zaustavio se život na zemlji, zatvorili su ljude u kuće i kazali im da je po srijedi strašna bolest:

„Ali nama hrišćanima bi prilika da vidimo šta nam je najpotrebnije i da osjetimo koliko je strašno ostati sam, koliko je strašno ne ljubiti bližnjega svoga i ne gledati se licem u lice sa bližnjim svojima. Slava Bogu, ponovo je Crkva Hristova bila na visini zadatka, iako su nam ovozemaljske vlasti prijetile da ne smijemo dolaziti u Crkve, mi smo dolazili Bogu ljubavi, Njemu se molili, Njime se pričešćivali i koristili priliku da ljubimo jedni druge. A to jeste put hrišćanski, braćo i sestre“

Protojerej-stavrofor Velimir Jovović je kazao da danas proslavljamo velikog ugodnika Božijeg Svetog Jovana Vladimira:

„Veliko djelo grad Bar, Crkva Božija i srpski rod su učinili ovdje na ovom mjestu što je ovakav hram nikao i što je u ovom hramu djelić moštiju Svetog Jovana Vladimira. On je bio pravi hrišćanin. Kaže se da nema veće strasti ovdje na zemlji nego imati vlast i biti vlastoljubljiv i malo ko se tom poroku može oduprijeti. Juče smo slavili Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Danas slavimo Svetog Jovana Vladimira, koji je bio vladar kao i oni. I ti ljudi su nam pokazali da se može i u vlasti ostati častan, pobožan i dobar čovjek. Sveti Jovan Vladimir je bio kralj i vladar svoga srca i svoje duše“, istakao je na kraju besjede prota Velimir Jovović.

Rade Dulović

Foto: CO Bar