Слово о. Обрена Јовановића на добротворном концерту у Херцег Новом

Слово о. Обрена Јовановића на добротворном концерту у Херцег Новом

Слово оца Обрена Јовановића, архијерејског намјесника херцегновског, на добротворном концерту поводом обнове цркве Светог Ђорђа на Топлој

 

Драга браћо и сестре, господо хришћанска!

 

Запала ме је част да вас вечерас, у име Архијерејског намјесништва херцегновског и ЦО топаљско-херцегновске све поздравим и захвалим вам се на труду и љубави. Радостан сам што један овако лијеп и благословен подухват, какав је обнова храма, започињемо пјесмом.

О смислу и значају храма наш блажене успомене Митрополит Амфилохије је својевремено забиљежио следеће:

„Смисао храма је, у суштини, истовјетан са смислом човјека и свијета. Он је, такорећи, икона човјека и свијета… Храм има за циљ да онима који се у њему и око њега сабирају, који га гледају, открива и пројављује Невидљивог, да смјести у себе и собом посвједочи Несмјестивог… Зато, када се храм гради, у њега се, кроз пригодан материјал, на природан и смјеран начин, уграђује свијет; градња се врши по човјековој мјери, али тако како би, истовремено, својом иконичношћу обухватила бескрајну стварност… Као што је човјек створен „по слици и прилици” вјечнога Бога, тако се и храм гради за тог и таквог човјека, по његовој „слици и прилици”… Као такав, хришћански храм је мјесто на коме се остварује и кроз које се пројављује истинско заједништво човјека и човјека, човјека и твари и човјека и Бога, мјесто гдје су небо и земља једно… Управо због тога се храм и назива ’црква’.”

Храм, односно црква која нас је вечерас овдје окупила – Црква Св. Ђорђа на Топлој, је саграђена крајем 17. вијека, прегалаштвом наших благочестивих предака, и у њој се од тада без прекида Богу служи. Све док није саграђен храм Светога Спаса, у цркви Св. Ђорђа су генерације Новљана крштаване, вјенчаване и опојаване. То је било мјесто њиховог сабирања, и сусрета са Богом којем су неодступно, упркос бројним притисцима и искушењима остали до краја вјерни.

У порти цркве Св. Ђорђа и Св. Спаса је постављен темељ савремене херцегновске општине, формирањем Топаљске комунитади на почетку XVIII вијека.

У овим се црквама Богу молио у својим младим данима и велики Његош, Свети Петар II Ловћенски Тајновидац, док је стицао основно образовање у школи Јосифа Троповића. Свештене и богослужбене књиге којима се он служио и из којих је учио и данас се чувају у ризници ових храмова.

Ови свештени храмови обогаћени су мноштвом дарова чувеног дипломате на двору руског Цара Петра I, грофа Саве Владиславића – изузетно значајне личности не само за историју нашега народа, већ и за свјетску историју. Између осталог у цркви Св. Ђорђа се налази гробна плоча намијењена његовој мајци, монахињи Теофанији. Колико је грофу Сави значила црква Св. Ђорђа и град Херцег Нови показује и то што је баш у овом малом габаритима, али по свему другом великом храму он планирао да сахрани своју мајку.

На садашњем иконостасу је сачуван дио првобитних икона, постављених приликом првог украшавања храма. Као и црква и оне чекају рестаурацију како би засијале у пуном сјају својом светошћу и древношћу.

У току 18. вијека храм је претрпио извјесна оштећења услед клизишта, а потом је услиједила и његова реконструкција. Та обнова храма у изузетно тешко вријеме показује изражен осјећај за светиње, који новски народ његује до данас. За тај непрекидни вишевјековни осјећај и бригу за очување својих светиња Херцег Нови је од стране Светог архијерејског синода Српске Православне Цркве 2018. г. одликован орденом Св. Саве I реда, и тако постао једини град који је носилац овог највећег одликовања наше Свете цркве.

Пред нама је исти тај задатак на који су наши преци са пуно љубави и пажње сваки пут успјешно умјели да одговоре. Да би генерацијама које ће доћи и даље сијала, црква Светог Ђорђа изнова потребује обнову. У Бога полажемо наду, да нас Он сабере и укријепи да посао који, у славу Божију и част Светог Ђорђа а благословом Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Г. Јоаникија започињемо вечерашњим добротворним концертом, успјешно и завршимо!

У име Архијерејског намјесништва херцегновског и ЦО топаљско-херцегновске, од срца захваљујем свим учесницима и организаторима овог добротворног концерта, као и вама, цијењени гости, који сте се у овако лијепом броју одазвали и својим прилозима узели учешћа у овом благословеном дјелу.

Нека благослов Господњи и Св. Ђорђа Побједоносца почива на свима вама!

Живјели и хвала вам на пажњи.

Канли кула – Херцег Нови, 18. 08. 2022. љ. Г.