Живојин Ракочевић

Слово Живојина Ракочевића на Свечаној академији “Свети краљ Милутин – седам вијекова од упокојења”

Име: 16.11. 2021-Zivojin Rakocevic-Besjeda o Kralju Milutinu; Опис: Слово Живојина Ракочевића на Свечаној академији “Свети краљ Милутин – седам вијекова од упокојења” Тип: audio/mpeg

Поводом обележавања 700 година од упокојења Светог краља Милутина и, уједно заокруживања циклуса празновања 950 година од устројења манастира Преподобног Прохора Пчињског и 700 година од велике обнове од стране другог ктитора – Светог краља Милутина, у Саборном храму Свете Тројице у Врању одржана је Свечана академија “Свети краљ Милутин – 700 година од упокојења”.

Надахнуту бесједу о Светом краљу Милутину, његовом ктиторству и значају за српску традицију, културу и вјеру Православну, говорио је књижевник и новинар Живојин Ракочевић предсједник Удружења новинара Србије.

Благолепију академије и културно-умјетничког програма, допринијело је појање Симониде Ракочевић из Ораховца, која је извела пјесму ,,Симонида санак уснила“, затим монахиње манастира Светог Стефана, манастира Светог Пантелејмона и хора ученика Гимназије “Бора Станковић” из Врања.

На крају академије, присутнима се обратио Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, који се том приликом захвалио свима на исказаном труду у протеклим годинама како би се успешно обиљежили велики јубилеји и реализовале многе активности на очувању и обнови манастира Прохора Пчињског.

У Сабору српских светитеља Свети краљ Милутин по много чему заузима посебно место. Код његових светих, целебних и миомирсних моштију „ко има уши да чује и очи да види“ може да види и осети да је Господ свог верног слугу прославио. Да би и ми молитвама Светог краља Милутина научили како да Господа својим животом прослављамо, Његове заповести сачувамо, да попут Светог Краља „богато напојимо сиромашне милосрђем“ и будемо неуморни градитељи и обновитељи Цркве, како оне земаљске, оне унутар нас, а и оне небеске.