Mitropolit Gvatemala

Srpska Crkva u Centralnoj Americi bogatija za još jedan Manastir – Mitropolit Amfilohije služio u Gvatemali

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Crnogorsko-primorski i administrator Buenosajresko južno-centralnoamerički Amfilohije za svoj imendan, na praznik Svetog Amfilohija Ikonijskog, služio je u manastiru Svete Trojice u Gvatemali.

Visokopreosveštenom Mitropolitu sasluzivali su protojerej-stavrofor Aleksios Penja-Alfaro, arhijerejski namjesnik brazilski i manastirski svestenoslužitelj otac Ignjatije.

Na svetoj Liturgiji pojale su monahinje Sveto-Trojicke Svete obitelji. Mitropolit je u toku službe osveštao i antimins koji je potpisao za ovaj manasatir koji je danas zvanično pristupio pod jurisdikcijom Buenosajreske i južno-centralnoameričke eparhije Srpskog Patrijarhata.
Poslije Liturgije sva prisutna djeca pjevala su koledarske božićne pjesmice u slavu Bogomladenca Hrista, a posebno je je bilo toržestveno zbog imandana našem Visokopresovećenom Mitropolitu Amfilohiju, koji je djeci otpjevao pjesmu „Božić, Božić Bata“.

Posle ručka Mitropolit je sa domaćinima obišao parohiju Svetog Preobraženja u Gvatemala Sitijy a potom radionicu za siročad i Univerzitet za školovanje siromašne omladine.
Mitropolit je istog dana imao i prijem kod Sirijskog episkopa Eduarda Aguire koji je takođe čestitao Mitropolitu Amfilohiju imendan i zablagodario na posjeti.
Posle cjelodnevnih aktivnosti Mitropolit se vratio u manastir Svete Trojice.

Dolgodenstvuj Visokopreosvešteni Vladiko na mnogaja i blagaja ljeta!!!

Protođakon Vladimir Jaramaz