Susret Mitropolita Amfilohija i premijera Duška Markovića

Susret Mitropolita Amfilohija i premijera Duška Markovića

Na današnjem sastanku premijera Duška Markovića i Mitropolita Amfilohija, održanom u Kabinetu predsjednika Vlade na Mitropolitov zahtjev, zaključeno je da će Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska nastaviti dijalog u vezi sa preporukama Venecijanske komisije koje su date na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Premijer Marković je saopštio da „Vlada želi da uobliči pravni sistem u skladu sa današnjim potrebama Crne Gore kao viševjerskog i multikulturalnog društva“. Istakao je i da je njihova obaveza da ostave „ambijent i nasljeđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze“ istaknuto je na sajtu Vlade.

Premijer je kazao da Vlada iskazuje poštovanje prema pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenim vjernicima, te da je zajednički interes da se na vjerskim pitanjima i u proceduri ispunjavanja preporuka Venecijanske komisije postigne najviši stepen konsenzusa.

Zbog toga sam prihvatio Mitropolitovu inicijativu da se sastanemo, kao i njegov zahtjev da se u vezi Predloga zakona, nakon što smo dobili mišljenje Venecijanske komisije, razgovara uz prisustvo pravnih savjetnika koje je angažovala Mitropolija“, dodao je Marković.

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, koji će u nastavku ovog dijaloga predvoditi Vladin stručni tim tokom daljeg rada na ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije, navodi se na sajtu Vlade.

Podsjećamo, Vlada je u maju mjesecu utvrdila sporni Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, čijim usvajanjem u Skupštini Crne Gore bi državi bio otvoren put za ozakonjenje otimanja crkvene imovine.

Nakon Trojičindanskog crkveno-narodnog sabora u Podgorici, na kojem se više desetina hiljada vjernika zavjetovalo da će braniti pravoslavne svetinje, Skupština Crne Gore, uprkos najavama iz Vlade, još uvijek nije raspravljala o ovom predlogu.

R.V.

Izvor: mitropolija.com

Foto: gov.me