Patrijarh i mitropolit

Sve je spremno – Crna Gora dočekuje patrijarha srpskog Porfirija

“Dolazak Patrijarha srpskog Porfirija je dolazak vaseljenskog pravoslavlja”, rekao je juče novoizabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u intervjuu za naš portal, podsjećajući da kroz ličnost i službu svog poglavara jedna pomjesna Crkva ostvaruje jedinstvo u vjeri i ljubavi sa svim ostalim pomjesnim Crkvama čineći Jednu Svetu Saboru i Apostolsku Crkvu Hristovu.

Ta punoća blagodati i duhovne radosti projaviće se i naredna dva dana kada Crna Gora, po prvi put nakon izbora za patrijarha, dočekuje Njegovu Svetost patrijarha srpskog g. Porfirija. Razlog njegove posjete je još jedna sveradost – Ustoličenje novoizabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Ovaj događaj sabraće episkope i sveštenike gotovo svih pomjesnih pravoslavnih Crkava kao i predstavnike ostalih tradicionalnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Doček njegove Svetosti Patrijarha Porfirija zakazan je za 18 časova na platou ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će biti služena doksologija i praznična večernja služba sa petohljebnicom, nakon koje će se vjerujućem narodu obratiti novoizabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i Patrijarh Porfirije. Pripremljen je i kulturno-umjetnički program.

Dobro došli Vaša Svetosti!

Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje!