Vladika Atanasije Dubnica

Svečano proslavljena ktitorska slava manastira Dubnice

Manastir Svete Trojice u Dubnici kod Nove Varoši proslavio je 24. decembra 2017. godine svoju ktitorsku slavu, Svetog Patrijarha srpskog Gavrila (Rajića – Raškovića). Tim povodom, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije je služio Svetu arhijerejsku Liturgiju.

Sasluživali su arhimandrit Teofilo – nastojatelj Svetouspenjskog manastira u Seljanima kod Prijepolja, jeromonah Petar, nastojatelj Svetonikolajevske obitelji u Banji kod Priboja, i protođakon Nikola Perković.

Na ovom sabranju sabralo se nekoliko desetina verujućih iz Stopanje, Trstenika i Vrnjačke Banje od kojih se većina pričestila, blagodareći Bogu na svemu. Episkop Atanasije je blagoslovio slavski kolač i žito, a činu rezanja slavskog kolača prisustvovao je i umirovljeni Episkop g. Filaret.

Poučavajući pastvu Preosvećeni Vladika je rekao da nas iskustvo Crkve uči da u teškim vremenima Bog daje onima koji Njegovim putem idu da više zasvetle svetlošću Božijom: – Tako su zasjali Sveti petozarni mučenici koji su pokazali da baš zato što su hrišćani mogu pravilno vrednovati stvari, a za njihovo vreme to je značilo odbaciti zemaljske vrednosti a prigrliti samo nebeske. Bog je birao i u našem rodu takve ljude kojima je dao da zasvetle. I oni su bili visoko uzdizani u istoriji srpskog naroda kao svetle zastave tako visoko da ih mi možemo videti u svakom našem iskušenju. Među takvima su Sveti Sava, Sveti knez Lazar, Sveti despot Stefan, kao i hrabri Sveštenomučenik Patrijarh Gavrilo, koga danas slavimo. Njega je Bog uzdigao visoko da ga možemo videti, i na današnji dan mi sagledavamo njegovu veru koju je nepokolebivo ispovedao, sagledavamo vrednosti koje je on propovedao i za koje je i život svoj prineo. Njega su Agarjani osudili da promeni veru ali je on to odbio, ne dajući Gospoda ni za šta, pa je i mučenički postradao.

Nakon Svete Liturgije upriličena je trpeza ljubavi za sve prisutne, a zatim su Episkop mileševski Atanasije i umirovljeni Episkop Filaret razgovarali u manastirskom konaku.