Отац Обрен

Свештени ход у Херцег Новом предводио отац Обрен Јовановић

Име: 02.03.2020 Besjeda otac Obren; Опис: Свештени ход у Херцег Новом предводио отац Обрен Јовановић Тип: audio/mpeg

Киша и хладно вријеме ни синоћ нису омели Новљане да се саберу у великом броју на молебну и литији за одбрану светиња. У току дана је више литија кренуло из околних мјеста са благословом да се састану испред манастира Савине, гдје је прочитана молитва Пресветој Богородици.

Од цркве Лазарице на Видовом врху у 14.30 часова је кренула литија према Мокринама и Ратишевини. Литију су предводили свештеници херцегновског намјесништва протојереј Никола Урдешић и јереји Александар Папић и Зоран Миљанић, парох у Мокринама.

Након молебана у цркви Свете Тројице у Кутима који је почео у 18 часова, народ је у литији кренуо према Зеленици, гдје се заједно са вјерницима из Каменара и Зеленике упутио ка манастиру Савина. Литију из Кута, Зеленике и Каменара предводили су парохијски свештеници – оци Драго Пешикан и Небојша Вуловић.

Главна градска литија кренула је према манастиру Савина из цркве Вазнесења Господњег на Топлој. Молебан у том храму је служио протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије црногорско-приморске.

По одслуженом молебану сабраном вјерном народу се у цркви на Топлој обратио протојереј Живан Вукојевић који је казао да је пут суза, покајања и праштања благословен, као и крсни входови којима се ових дана освећује Црна Гора.

Он је додао да је вечерашња литија посебна јер на неки начин представља увод у почетак поста.

“Крсни вход од светиње на Топлој до Савинске светиње је ход суза, покајања и тражења опроштаја”, казао је отац Живан.

Изразивши велику радост и благодарност што вечерашњу литију у Херцег Новом предводи секретар Митрополије црногорско-приморске, он је казао да оца Обрена у Новоме сви знају и да га не треба посебно представљати.

Из цркве на Топлој вјерници су предвођени свештенством кренули према манастиру Савина.

Породица Јоцовић и Данијела Ђуровић са Савине припремили су послужење за све оне који су у литијском входу долазили из удаљенијих мјеста.