Otac Mirceta Hapsenje

Sveštenici u pritvoru: I ocu Mirčeti Šljivančaninu određeno zadržavanje

Protojereju Mirčeti Šljivančaninu, sekretaru Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, rješenjem podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva određeno je zadržavanje do 72 sata zbog, kako se navodi, “postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz čl. 287 Krivičnog zakona Crne Gore”.  Državni tužilac Jelena Protić, kao i u slučaju oca Željka Ćalića, razlog za zadržavanja vidi u mogućnosti ponavljanja krivičnog djela.

Branilac prote Šljivančanina, Božo Milonjić, izjavio je novinarima da u ovom slučaju nema uslova da bi otac Mirčeta mogao biti procesuiran, jer je on sproveo sve moguće mjere NKT-a koje su bile do njega, i najavio podnošenje žalbe.

“Jedini razlog zadržavanja je pokušaj da se spriječe litije koje je Mitropolit Amfilohije najavio za sledeću nedjelju”, zaključio je advokat Milonjić, dodajući da je danas prvi put u svojoj karijeri doživio da ga policija sprečava da izađe na ulaz na koji želi, kao i da ga razdvajaju od branjenika.

Drugi branilac Vladimir Čađenović, takođe je izrazio nezadovoljstvo ovim činom i kao branilac, a i kao vjernik.

Građani su se okupili ispred  dva izlaza Osnovnog suda gdje je policija parkirala marice, ali je otac Mirčeta izveden na treći.

Ranije danas i svešteniku Željku Ćaliću iz Danilovgrada iz istih razloga je nakon saslušanja u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata. U rješenju kao razlog za zadržavanje o. Željka, naveden je mogući uticaj na sledeće molebne i litije, s obzirom da otac nije mogao da iskontroliše, kao što je rekao u svojoj izjavu, da okupljanje ljudi ne prelazi broj od 200 ljudi, koliko je propisao NKT. Procjena tužiteljke Jelene Protić da ta naredba NKT-a o broju okupljenih do 200 ljudi, neće biti ispoštovana s obzirom da je Crkva najavila da će litije ići svake nedjelje.

Njegov branilac Radoje Bojović je kazao da će na rješenje uložiću žalbu jer su, kako je kazao, brojni primjeri da se ove mjere selektivno primjenjuju i da iako Ustav predviđa jednaku primjenu zakona prema svima, diskriminacija je očigledna na štetu eparhija SPC u Crnoj Gori. Naveo je da će se u žalbi takođe pozvati na odredbe Zakona o krivičnom postupku jer smatra da ne stoji nijedan od razloga predviđenih za dalje zadržavanje.

Rekao je i da su, prema njegovom mišljenju, hapšenja i ovakave odluke pokušaj zastrašivanja i odvraćanja od daljeg organizovanja molebana i litija jer to nekome u ovoj državi smeta.

Sveštenici Željko Ćalić i Mirčeta Šljivančanin su sinoć lišeni slobode nakon što su dali izjave zbog litija koja su održane u Danilovgradu u Podgorici, a za koje su bili navedeni kao organizatori u zahtjevima podnijetim Upravi policije za odobrenje javnih okupljanja.

Tokom njihovog saslušanja ispred Tužilaštva se okupio jedan broj građana u znak podrške o. Mirčeti i o. Željku, ali i protesta zbog diskriminatornog odnosa vlasti prema sveštenicima.

Tijana Lekić/Vesna Dević