Grb SPC

Sveti arhijerejski sinod SPC najoštrije osuđuje hapšenje Vladike Joanikija i nikšićkih sveštenika

Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve najoštrije osuđuje najnoviji progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i sinoćnje hapšenje Preosvećenog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija i sedmorice sveštenika  od strane crnogorske vlasti koja, pod lažnim izgovorom borbe sa koronavirusom, koristi priliku za obračun sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i njenim vernim narodom.

Sveti Arhijerejski Sinod apeluje na vlast u Crnoj Gori da prekine sa progonom Crkve i da konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, po kojima je slobodno ispovedanje vere jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca.

Istovremeno, Sveti Arhijerejski Sinod izražava veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori i nada se da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti, koja, očigledno, želi sukob, kako bi za isti optužila Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njene vernike.

Svakome ko je razuman i dobronameran jasno je da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a pre svega treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni Preosvećeni vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora.

Sveti Arhijerejski Sinod
Srpske Pravoslavne Crkve