Прчањ

Празник Светог Јоаникија прослављен на Прчању

Име: 17. 06. 2019. SVILENA BROJANICA; Опис: Свети Јоаникије Бокешки литургијски прослављен на Прчању Тип: audio/mpeg

О свиленој бројаници Митрополита Јоаникија говори отац Милојко Топаловић

Данас је у Цркви Светог Петра Цетињског на Прчању литургијски прослављен празник Светог Јоаникија Бокешког Митрополита црногорско-приморског.

Свету литургију служили су протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, протојереј -ставрофор Миленко Јекић и протојереј-ставрофор Милојко Топаловић.

Отац Милојко сваке године на празник Светог Јоникија служи Литургију у овом храму због своје велике љубави и личне везаности за овог светитеља. Наиме, када је Свети Јоаникије 1945. године са свештенством кренуо да емигрира, због тешке болести, задржао се у Рудом, управо у кући оца Милојка (његовог оца). Када се опоравио и ријешио да крене, препознавши у својим домаћинима добре хришћане, оставио им је на поклон бројаницу и оцу поручио: „Ми ћемо сви изгинути! Молим те пошаљи бар једног сина у богословију.“

Отац Милојко, који је тад имао четири године, био је управо први син којег је његов отац уписао на богословију. Али не и једини. Сада у том крају има толико свештеника и један владика, колико их је тада уз Светог свештеномученика Јоаникија погинуло. Породица оца Милојка још увијек чува бројаницу, коју је Свети Јоаникије поклонио његовом оцу.

Овим поводом из архиве нашег Радија емитујемо разговор који смо прије неколико година снимили са оцем Милојком Топаловићем о свиленој бројаници Митрополита Јоаникија, као и његов текст “Свилена бројаница