Justindanska svečanost u manastiru Ćelije

Sveti Justin proslavljen u manastiru Ćelije

Ime: 14.06.2021 CELIJE VALJEVSKE PRAZNIK SVETOG AVE; Opis: Sveti Justin proslavljen u manastiru Ćelije Tip: audio/mpeg

Praznik Prenosa moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog je molitveno je obeležen u manastiru Ćelije u kojem je ovaj divni ugodnik Božji proveo više od tri decenije i gde počivaju njegove svete mošti.

Bdenije je služeno uoči praznika, a Svetu Arhijerejsku Liturgiju 14. juna služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit belgorodski i staroskoljski Jovan iz RPC, uz sasluženje Njihovih Preosveštenstava Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija i australijsko-novozelandskog Siluana, kao i velikog broja sveštenoslužitelja iz više Eparhija SPC. Sveta služba je služena u zavetnom trioltarnom Hramu gde su za ovu priliku iz stare crkve prenete mošti Svetog Justina kako bi se vernici poklonili i pomolili nad njima.

Besedio je Mitropolit belgorodski Jovan čiju je propoved prevodio protojerej Vitalij Tarasjev, starešina crkve Svete Trojice Podvorja Moskovske Patrijaršije u Beogradu. Gost iz sestrinske RPC rekao je da naše reči treba da budu istovetne rečima Isusa Hrista, čega se držao Sveti Justin.

Nakon Svete Liturgije, koju su pojanjem ulepšali Hor sveštenika i teologa pod upravom protonamesnika Branka Čolića i ćelijske monahinje, priređena je trpeza ljubavi koju su uz pomoć dobrih ljudi pripremile monahinje manastira Ćelije na čelu sa igumanijom – mati Glikerijom.

Prvi put je praznik obeležen bez Avinih duhovnih čada i učenika Mitropolita Amfilohija i umirovljenog Episkopa Atanasija koji su skoro svake godine bili u manastiru Ćelije na ovaj dan. Podsećamo, pre 11 godina u Diptih svetih upisano je ime Prepodobnog Justina Ćelijskog, velikog ispovednika, naučnika i molitvenika.

Izvor: Radio Istočnik