Donji Brceli

Sveti Nikolaj Mirlikijski – slava manastira Donji Brčeli

Ime: 18.12.2018 SLAVA MANASTIRA DONJI BRCELI; Opis: Slava manastira Donji Brčeli Tip: audio/mpeg

Danas je svečano i molitveno proslavljena slava manastira Donji Brčeli u Crmnici – praznik Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca.

Praznovanje je otpočelo u utorak veče, 18. decembra, svečanim bdenijem koje je služio iguman manastira Nikon (Kokotović).

Na praznik Svetog Nikole, liturgijskom sabranju načalstvovao je jeromonah Vladimir (Palibrk), sabrat manastira Ostrog. Sasluživali su mu iguman Nikon, jeromonah Neofit (Kempanov) iz manastira Vranjine, sveštenik Slobodan Lukić, paroh crmnički, jeromonah Nikita (Vulić),sabrat ostroški.

Liturgiji je prisustvovao i iguman manastira Starčeva Gorica jeromonah Grigorije, monahinje iz manastira Rustovo, monahinje iz manastira Gornji Brčeli na čelu sa mati Georgijom, igumanija manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Dragovoljićima mati Evangelija, monasi iz manastira Dajbabe.

Posle pročitanog jevanđelja, sabranom narodu besjedom se obratio otac Vladimir, koji je igumanu Nikonu čestitao slavu manastira i svim prisutnima praznik. Posle pričešća vjernog naroda oko manastirskog hrama obavljena je litija, a potom je osveštan i prerezan slavski kolač.

Otac Vladimir je potom još jednom čestitao slavu svim svečarima, a iguman Nikon je zablagodario sveštenoslužiteljima, monasima i monahinjama i sabranom vjernom narodu na okupljanju u ovoj svetoj obitelji.

Svi prisutni ugošćeni su na trpezi ljubavi, koja je kao i svake godine pripremljena ljubavlju i trudom članova Crkvene Opštine crmničke, na čelu sa predsjednikom g. Martinom Dragišićem.

Aleksandar Vujović