Okt 2020 Arhijerejska Liturgija U Peckoj Patrijarsiji

Свети Патријарах Пећки Пајсије прослављен у Пећкој Патријаршији

Име: 16.10.2020 besjeda vladike joanikija u peckoj patrijarsiji; Опис: Свети Патријарах Пећки Пајсије прослављен у Пећкој Патријаршији Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог Патријарха Пећког Пајсија, у петак 16. октобра 2020. Свету Архијерејску Литургију у Пећкој Патријаршији, у чијој цркви Светих Апостола се чува часна глава Светог Пајсија Патријарха Пећког.

Сабраном свештенству, монаштву и вјерном народу ријечју надахнуте архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да се Свети Отац наш Пајсије угледао на Христа Господа, ишао за Њим и за Светим апостолима, за Светим Кирилом и Методијем, за Светим Савом, за својим Светим претходницима.

„Оно што га одликује је то што је, у најтежим временима под Турцима, показао толику чврстину карактера, толику истрајност у трудовима, толику свијест о наслеђу које баштини српски народ да је својим врлинама и својим примјером, својом вјером био свјетило, још, за живота цијелој својој пастви, можемо слободно рећи и цијелој васељени“, рекао је, између осталог, Владика будимљанско-никшићки у Пећкој Патријаршији, на данашњи велики и дивни празник новојављеног Светог и богоносног Оца нашег Пајсија Патријарха Пећког.