Sabor Liturgija

Svetom arhijerejskom liturgijom počeo devetnaesti Pravoslavni dječiji sabor

Ime: 01.09.2018 Cetinje o.Mirceta Sljivancanin; Opis: Svetom arhijerejskom liturgijom počeo devetnaesti Pravoslavni dječiji sabor Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom svečano i molitveno, započeo je devetnaesti Pravoslavni dječiji sabor. Liturigijom je načalstvovao Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke i velikog broja naroda, neročito djece.

Tokom liturgije odgovarao je mješoviti hor svete Angeline srpske iz Nikšića, pod dirigentskom palicom Ane Bojić.

Sabranima se, po blagoslovu Vladike Joanikija, nakon Svetog Jevanđelja, pastirskom besjedom se obratio protojerej Mirčeta Šljivančanin, koordinator katihetskog odbora.

Pomenuvši dva pročitana odjeljka Svetog Jevanđelja i Hristovu riječ koja je izrečena ljubavlju koja prevazilazi razum, otac Mirčeta je prisutnoj djeci i odraslima rekao: “Današnje Sveto Jevanđelje nam pokazuje kakvi mi odrasli često znamo da budemo, a Gospod nas uči kakvi trebamo biti i za primjer toga nam ostavlja upravo vas, draga djeco, jer djeca su iskrena, prirodna, nenamjetljiva i uvijek pristupaju otvorenog srca.” Podsjetivši da je današnji sabor posvećen jubilejima, među kojima je posebno istakao 330 godina od stradanja Momišićkih mučenika, a oni su upravo djeca koja su nam pokazala i potvrdila primjer vjere, žrtve i svjedočenja nauke Hristove. “Učimo se od Hrista, najvećeg učitelja, najvažnijoj nauci, kako da hodimo, kako da živimo, kuda da hodimo, kako da budemo dobri učenici, a posle i učitelji”, poručio je, naglasivši da uvijek kad dođemo ovdje, kod Svetog Petra Cetinjskog, koji je bio dobar Hristov učenik i učitelj Crnogorcima, trebamo da se sjetimo i da pratimo pre svega nauku Hristovu i nauku Petrovu i da kroz nju sagledavamo koja je nauka dobra a koja nije. Samo tako ćemo biti dobri učenici i učitelji svake nauke jer ona nauka koja nije posoljena solju Svetog Petra Cetinjskog nije nam na dobro. Otac Mirčeta je svoju besjedu završio porukom današnjeg sabora:

Divno je i krasno kad braća žive zajedno“, poželevši svima da pratimo tu poruku i živimo jevanđelsku nauku.

U toku službe uznesena je molitva priziva Svetog Duha za početak školske godine.

Gospode Bože i Stvoritelju naš, Ti si nas ljude likom Svojim počastvovao; Ti si naučio izabrane svoje da uvažavaju one što slušaju Tvoju nauku; Ti si mudrost objavio djeci; Ti si naučio Solomona i sve koji ištu mudrost Tvoju, otvori srca, umove i usta ovih slugu tvojih, da bi usvajali silu zakona Tvoga i sa uspjehom shvatili korisne nauke koje im se predaju, u slavu presvetog Imena Tvog, na korist i napredak Svete Crkve Tvoje i poznali dobru i savršenu volju Tvoju. Izbavi ih od svakog napada neprijateljskog, čuvaj ih u pravoslavnoj vjeri i u svakoj pobožnosti i čistoti u sve dane života njihovih, da napreduju u znanju i vršenju zapovjesti Tvojih, da tako pripremljeni proslave presveto Ime Tvoje i budu naslednici carstva Tvoga. Jer si Ti Bog silan u milosti i blag u moći i Tebi priliči svaka slava, čast i poklonjenje, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvijek i u vijekove vijekova. Amin.

Današnji sabor će zvanično biti otvoren u 11 časova ispred Cetinjskog manastira.

Tijana Lekić