Sveti Sava Freska

Svetosavska čestitka Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore

Povodom praznika Svetog Save, 27. januara, Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore uputilo je narodu krštenom, djeci Božjoj, mladom naraštaju i svakom od nas pojedinačno, čestitku sa porukom da smo zadobili spoljašnju slobodu za našu Crkvu, ali da treba da  produžimo borbu za naše svetinje, za svetinju života po Jevanđelju: “Da naše hramove koje smo tako revnosno odbranili, ispunimo našim molitvama, da kroz nas život nastavi da žubori onim tokom kojim je blagosloveno tekao svih ovih osam vjekova, a čiji je temelj i oslonac naš veliki i Sveti otac Sava”.

Svetosavsku čestitku Pravoslavne omladine Crne Gore u nastavku prenosimo integralno:

 

Minulo je osam vjekova od dana kada je naš narod dobio duhovno punoljetstvo formiranjem svoje narodne crkve, a kroz nju i njenom duhovnošću i narodne države i prosvete. Za to najvećma zasluga pripada velikanu našeg naroda – svetom i dičnom Savi Ravnoapostolnom, koji ostavi sve, a pripade mu sva naša istorija, koji uminu u pustinju, a živi u svakom našem domu. Od davnih dana kada je tijelom hodio srpskim zemljama do danas, ostao je najdraži gost svakom sinu ove zemlje, on koji nas gosti darovima duhovnim, hljebom kojim se napajamo od njega do danas, naš Gostoprimac i Gostoljubac. 

Ivan Bulatovic

On svakog voli iz roda svoga, i svakome se raduje, a posebno mladosti našoj kojoj je uvijek bio više od oca i brižniji od majke. On koji je još mlad postao otac ocu svome, uči nove naraštaje da idu stopama njegovim. A imaju kome da sleduju i od koga da se pouče. Ko god je tim putem od ranih godina pošao, odužio se, poput njega, najboljeg, svome narodu i bio ponos svojoj zemlji. Svak ko je veliki i svet bio, na njega se ugledao i kod njega učio. Zato, rode, braćo i gospodo srpska, omladino pravoslavna, da mu vazda sledujemo!

Podvig vjere svetog oca Save i podvig vjernosti i revnosti naših dana spajaju krajeve naše istorije i zatvaraju zlatni krug gdje prošlo i buduće čine skladnu cjelinu u čijem središtu stoji bogomudra riječ našeg Prosvetitelja. Iz te perspektive, gdje vremenska granica uzmiče pred hrabrim pogledom i čvrstim srcem, možemo da se zagledamo u čudesne oči najslavnijeg među velikim Nemanjićima i da pročitamo šta bi sveti poručio nama danas, kao narodu krštenom, djeci Božjoj, mladom naraštaju i svakom od nas pojedinačno.

Tako bi sveti Sava poručio bratstvu na Cetinju da neugaslom čuvaju vatru slobode, koja se odatle raspirila svemu srpskom rodu, nadahnuta upravo njegovim svetim likom.

Podgoričkom bratstvu bi najmlađi sin Nemanjin poručio da Nemanjin plamen i u njima gori, te da se zna da će stasavati u gradu Nemanjinom njegova djeca, poput svetog Save.

Bratstvu nikšićkome bi sveti zavjetovao da dostojno slijede Ostroškog čudotvorca, koji svojim cjelebnim moštima zamijeni Savine, koje u plamenu otidoše k nebu.

Braći iz Kotora bi Ravnoapostolni rekao da produže njegovo djelo i da, nadahnuti apostolom Lukom, narod naš, gladan apostolske propovijedi, prosvećuju i privode našoj svetoj Crkvi.

Braću Berance bi sveti Nadahnitelj, podstakao da budu branič svome rodu poput svetog Evstatija, koji je njegovim svetim primjerom i sam svet postao i svoj narod kao naslednik Savin predvodio.

Danilovgradskoj bratiji bi Roditelj naše duhovnosti ukazao na najdivniji plod njegovog apostolskog truda – njegovog svetog naslednika Arsenija Srpskog, pa da i oni budu učenici Savini, pobožnošću i bratoljubljem.

Grbljansko bratstvo bi nemanjićko Svjetilo uputilo na drugog zavjetnika naroda našeg – slavnog kneza Lazara, te da znaju da mi za Nebesko carstvo bitku bijemo, za carstvo koje traje uvijek i dovijeka.

Braći Bjelopoljcima bi Prosvetitelj naš stavio za primjer svetog i velikog kralja Milutina, da, poput njega, crkve grade, svetinju brane, a ponajviše da svoja srca pretvaraju u hram Bogu Živome.

Barsku bi omladinu Veliki učitelj naš poučio da srpska sveštena istorija zna za heroje vjere i nosioce Hrista i u davnini prije no što je on propovijeđu narod naš obasjao, te da im pobožni, mladi i hrabri Jovan Vladimir bude uzor koga će podražavati.

Mlade Pljevljake bi Otac otaca naših podsjetio na njihov izdanak svog naslednika, patrijarha – mučenika Varnavu Srpskog, pa da kao i on koji je bio poučen riječju Savinom, nepokolebljivo ispovijede veru pred svakim silnikom ovog svijeta, žrtvujući se do samog kraja.

Bratstvu iz Tivta bi sveti naš Krmanoš priveo njihovog zaštitnika – svetog Pantelejmona, koji je, isto kao sveti Sava, mlad postao učenik Hristov, pa da i oni budu među učenicima Bogočojeka Hrista, ne predajući se nikada.

Kolašinskoj braći bi Rodonačelnik naše crkve kao zvijezdu vodilju postavio svetog Dimitrija, koji je, poput Save, od najranijeg uzrasta krenuo Božjim putem i vjeru svojim stradanjem do smrti posvjedočio. Eto, takvi i vi da budete.

Ulcinjsku omladinu bi Propovjednik pobožnosti pozvao da visoko uzdignu Krst Hristov i da se njega čvrsto drže, jer oni čuvaju stari i slavni temelj svetinja srpskih, za koje je sveti Sava svega svog života izgarao.

Mlade Mojkovčane Svetitelj Sava bi ohrabrio da za putovođu po nemirnom moru ovog života uzmu onoga koji je utemljio njihov grad, blagočestivog samodržca svih srpskih i primorskih zemalja – kralja Uroša, kome je ugled bio upravo njegov stric – sveti Sava.

Bratstvo iz slavnog kučkog plemena bi sveti nadahnuo da svakog dana osvajaju po jednu vrlinu najvećih sinova iz svih pokoljenja našega roda – Svetitelja srpskih, koji su njima nebeski zaštitnici, a svetom Savi sledbenici.

Braću od grada Spuža bi Vidar i Čudotovorac pozvao da budu vitezovi kao što je to bio sveti Petar Cetinjski, koji je znao da bez bratske sloge nema ni slobode, niti ima slobode bez borbe za nju.

Hercegnovskom bratstvu bi dični Nemanjić ponudio za ugled svetoga prvomučenika Stefana, koji je, isto kao i sveti Sava, još kao mlad postao apostol i propovijedajući Božju riječ, sebe žrtvovao za Hrista. To neka vam bude svagda na umu.

Mladim Budvanima bi sin Nemanjin po tijelu i duhovni otac Simeonov žrtvenu ljubav postavio iznad svega, onu ljubav koja među mladima ubira svoje namirisnije cvjetove, poput svetog Đorđa, koji ih štiti i čuva.

I svima nama, Bratstvu pravoslavne omladine Crne Gore, bilo iz kog grada da dolazimo, sveti Sava poručuje da sada, kada smo zadobili spoljašnju slobodu za našu Crkvu, produžimo borbu za naše svetinje, za svetinju života po jevanđelju, da naše hramove koje smo tako revnosno odbranili, ispunimo našim molitvama, da kroz nas život nastavi da žubori onim tokom kojim je blagosloveno tekao svih ovih osam vjekova, a čiji je temelj i oslonac naš veliki i sveti otac Sava.

PREDSJEDNIK BRATSTVA
PRAVOSLAVNE OMLADINE CRNE GORE

Ivan Bulatović