Trojičindan Skadar

Svetotrojični sabor u Vraki kod Skadra

Ime: 18.06.2019 skadar reportaza; Opis: Svetotrojični sabor u Vraki kod Skadra Tip: audio/mpeg

Praznik Presvete Trojice i slava crkve u Vraki kod Skadra, svečano je i molitveno proslavljen u nedelju 16. juna 2019. godine, služenjem Svete liturgije, rezanjem slavskog kolača i bratskom trpezom ljubavi.

skadar 2Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa tiranskog i cijele Albanije g. Anastasija Janulatosa i Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog zetsko-brdskog i skenderijskog g. Amfilohija Radovića, liturgiju su služili sveštenici Srpske i Albanske pravoslavne crkve.

Liturgijskim sabranjem načalstvovao je profesor Cetinjske bogoslovije protojerej mr Arsenije Radović, uz sasluženje protojereja-stavrofora Velimira Jovovića, paroha u Nikšiću i đakona Ivana Popovića, klirika Albanske pravoslavne crkve.

U oltaru je čtecirao Sergej Miščenko, unuk pokojnog Alekseja Miščenka, prvog predsjednika Pravoslavnog društva Svetog Jovana Vladimira u Skadru, a za pjevnicom su pojali prof. Tatjana Popov iz Subotice, učenik Cetinjske bogoslovije Luka Jovović i Aleksandar Vujović, profesor Cetinjske bogoslovije i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.

skadar 3Liturgijskom sabranju prisustvovao je i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski, brojni vjerni iz Vrake, Skadra, Podgorice, Nikšića, koji su došli da se saberu u radosti hramovne slave u Vraki.

Posle pričešća osveštan je i prerezan slavski kolač i žito, a onda se prazničnom besjedom obratio protojerej mr Arsenije Radović.

On je između ostalog poželio svima blagoslov divnog praznika Silaska Duha Svetog na sve, Boga ljubavi, Oca, Sina Duha Svetog.

Posjetio je na drevnu pouku i priču Troje vas, troje nas, Gospode pomilujte nas!

“Ništa čovjeku ne treba više, nego da u duši svojoj vapije onome koji ga je stvorio, i Bog se neće oglušiti i sve će čovjeku dati. Na ovaj divni praznik, Duhova, sila Božija sišla je na Apostole i od tog vremena, evo dvije hiljade godina mi učimo i propovijedamo onu riječ Hristovu, u duhu noseći i u tijelu je noseći i slaveći Boga Oca, Sina i Duha Svetoga”.

skadar 4Nastavljajući svoju besjedu, poželio je da sve Gospod svojom silom i svojom ljubavlju blagoslovi, krasotom i svim svojim darovima obdari, jer je nadomjestio i podario mnogobrojne darove i poručio da “svaki čovjek ima svoj dar i svi smo mi daroviti. Nekome je Bog dao jedan talanat, nekome pet, a nekome deset. Daj Bože da ne budemo kao lijene sluge, da zakopamo ono što nam je Bog dao. Nego i onaj koji ima jedan talanat da umnoži da ima dva, i onaj koji ima pet, da ima deset i po riječima Jevanđelja, “ko ima daće mu se, ako nema, uzeće mu se i ono što ima”.

Neka bi nas Bog sve zakrilio ljubavlju svojom, sve nas zajednički objedinio da slavimo i proslavljamo Oca, Sina i Duha Svetoga, Trojicu jedinosuštnu i nerazdeljivu u sve vjekove vjekova.

SkadarOtac Arsenije je pozdravio sve prisutne u ime našeg Mitropolita Amfilohija i zablagodario i Arhiepiskopu albanskom g. Anastasiju i svim vjernima u divnoj Albaniji, da zajedno proslavljamo i slavimo i da zajednički neprekidno trajemo jer smo, evo jedni do drugih. Daj Bože da se neprekidno gledamo dobrim očima i da vidimo samo dobre stvari jedni u drugima i da ljubav Presvete Trojice traje među živim ljudima. Onda ćemo biti svjedoci po riječima Jevanđelja i po riječima Gospodnjim da će te samo učenike Hristu poznati po ljubavi, kojom oni zrače, kojom oni međusobno djelaju.

Neka je Bogu slava i svima još jednom srećna i blagoslovena slava”, zaključio je svoju besjedu prota Arsenije.

skadar 1Potom je sve prisutne pozdravio u Zoran Ajković, ispred pravoslavnog društva Svetog Jovana Vladu u Skadru, a ispred Udruženja “Morača-Rozafa” Pavle Brajović – Jakoja.
Na kraju službe svim prisutnim su podijeljeni pokloni kao blagoslov Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija i sabranje je nastavljeno posluženjem i potom trpezom bratske ljubavi, čiji je ovogodišnji kum slave bio g. Nikola Roćenović iz Podgorice.

Na svečanom ručku obratili su se svim prisutnim književnik Budimir Dubak, bivši ministar vjera i kulture u Vladi Rez Crne Gore, koji je govorio o značaju i veličini grada Skadra i o sveukupnom kulturnom i duhovnom nasleđu srpskog naroda u Skadru.
Takođe je čestitajući slavu sve prisutne pozdravio i kum slave Nikola Roćenović, poželjevši da se svake godine okupljamo u sve višem broju u svetom gradu Skadru.
U ime društva Sveti Jovan Vladimir obratio se Viktor Aleksejevič Miščenko, govoreći na ruskom jeziku.

Ispred sveštenstva besjedio je protojerej-stavrofor Velimir Jovović, a u ime domaćina Pavle Brajović-Jakoja, koji se zahvalio Mitropolitu Amfilohiju koji skoro tri decenije ne zaboravlja nikog u Skadru, nego pomaže i podržava sve one kojima je pomoć potrebna, i snaži i krijepi svojim molitvama i brigom za Srbe u Vraki i Skadru.

Skadar 5Pavle Brajović se zahvalio i sveštenstvu koje dolazi da služi i proslavlja velike praznike u Skadru, kao i svim vjernima koji dolaze u Vraku i ne zaboravljaju svoju postojbinu i svoja ognjišta.

U toku svetotrojičnog sabranja u Skadru, svi zajedno otpjevali su i nekoliko skadarskih, crkvenih i tradicionalnih pjesama pokazavši još jednom jedinstvo u Hristu Bogu ljubavi.

U toku trojčidanskog dana u Skadru delegacija Mitropolije crnogorsko-primorske obišla je i drevnu skadarsku tvrđavu i grad Skadar.

Aleksandar Vujović, profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore

Galerija fotografija-link