Теолог др Андреј Јефтић 2

Теолог др Андреј Јефтић нови директор Комисије за вјеру и поредак у Свјетском савезу цркава

Србин на важној функцији у Светском савету цркава

 

Светски савет цркава, у чији састав улази 349 хришћанских цркава, именовао је др Андреја Јефтића за новог директора Комисије за веру и поредак.

Теолог др Андреј Јефтић 1Светски савет цркава, чије је седиште у Женеви, обухвата око 590 милиона хришћана у 120 земаља, а међу чланицама су, поред Српске православне цркве, и Руска православна црква, Грчка православна црква, Васељенска патријаршија, Црква Енглеске, Методистичка црква и бројне друге деноминације, док Римокатоличка црква има статус посматрача.

др Андреј Јефтић, теолог и сарадник Института за филозофију и друштвену теорију у Београду, некадашњи доцент на Православном богословском факултету, представља СПЦ у Светском савету цркава од 2013. године.

„Рад и мисија Комисије за веру и поредак дубоко кореспондира са мојим суштинским веровањима и вредностима које су ме водиле кроз живот и теолошки развој. Да бисмо били верни Христовом позиву и самој природи Божијег откривења, које се може схватити само као заједнички догађај, верујем да теологија треба да буде екуменска“, рекао је Јефтић, објавио је Светски савет цркава.

Он верује да теологија мора да буде универзална.

„Ако је закључана унутар замишљених граница, било академских или црквених, теологија не успева да понуди своју службу свету чије је спасење донео Христос“, рекао је он.

Извор: политика.рс
Приредио: Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радио Светигоре