Nikola Tesla

Теслин рођендан постао и званично празник у Онтарију

Представница краљице Елизабете и замјеница канадског гувернера за провинцију Онтарио, Елизабет Доудсвел данас је потписала Закон о проглашењу 10. јула за Дан Николе Тесле, чиме је он ступио на снагу.

 

Најзаслужнији за овај изузетно значајан догађај је члан провинцијског Парламента Онтарија из редова Нове демократске партије Том Ракочевић, на чију је иницијативу закон изгласан.

У закону којим је рођендан Николе Тесле постао празник у Онтарију експлицитно се наводи да је Тесла “српско-амерички проналазач и инжењер”.

У закону се подсјећа да су Теслини патенти били основ за градњу прве свјетске хидроелектране на ријеци Нијагари, те да су након само 25 година сва насељена мјеста у Јужном Онтарију имала приступ електричној енергији.

Проглашење Дана Николе Тесле у Онтарију је велики успјех за српску дијаспору у Канади, која је најбројнија управо у тој провинцији, јер се на овај начин подиже углед српске заједнице на том простору.

Генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић захвалио је посланику у онтаријском Парламенту Тому Ракочевићу на иницијативи, као и провинцијском Парламенту Онтарија на брзо спроведном поступку усвајања приједлога Закона.

Генерални конзулат Републике Србије у Торонту је својим активностима помогао у реализацији пројекта проглашења Дана Николе Тесле на нивоу Онтарија.

Извор: РТРС