Cetinje

Tradicionalno nalaganje Božićnih badnjaka pred Cetinjskim manastirom

Ime: 06.01.2019 Mitropolit nalaganje badnjaka Cetinje; Opis: Tradicionalno nalaganje Božićnih badnjaka pred Cetinjskim manastirom Tip: audio/mpeg

Pred Cetinjskim manastirom danas je obavljeno tradicionalno saborno nalaganje badnjaka

 

Po ustaljenoj tradiciji, prvo su badnjake donijeli predstavnici plemena Bajice – Martinovići i Borilovići, a onda i predstavnici oostalih nahija, plemena i mjesta Crne Gore.

Badnjake je blagosiljao i osveštao Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, uz sasluženje vikarnog Episkopa dioklijskog g. Metodija i sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije crnogorsko-primorske.

U ime plemena Bajice sabrane je pozdravio Goran Martinović riječima da ispred Cetinjskog manastira šalje poruku mira, zdravlja sreće i veselja.

Mitropolit Amfilohije je Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Tajnovidca Lovćenskog odlikovao Crkveni hor „Sveti novomučenik Stanko“ iz Nikšića, na čelu s horovođom Lenkom Durutović za blagosloveni dvadesetpetogodišnji trud i staranje za blagoljepije bogosluženja u domu Gospodnjem.

Priređen je svečani praznični program u kojem su pored hora „Sveti novomučenik Stanko“, učestvobvali i djeca  s vjeronauke pri Cetinjskom manastiru i narodni guslari Željko Bugarin i Dragomir Perović.

Članice Kola milosrdnih sestara „Kraljica Milena“ pripremile su za sabrani narod posluženje.