Ostrog

Treća nedjelja po Duhovima proslavljena u Ostrogu

Ime: 03. 07.2022- OTAC SERGIJE- OSTROG; Opis: "03. 07.2022- OTAC SERGIJE- OSTROG". Tip: audio/mpeg

U treću nedjelju po Pedesetnici, 3. jula 2022. ljeta Gospodnjeg, na praznik Svetog sveštenomučenika Metodija i Prepodobnog Nauma Ohridskog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

 

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Ilija i jerođakon Vladimir kao i jerej Milosav Jovanović, bjelopoljski paroh.

 

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Arhimandrit Sergije je, tumačeći sabranima pročitano Sveto Jevanđelje, kazao da nema onoga ko se oslonio na Boga, da ga je Bog ostavio.

– Mi smo ti koji zaboravljamo Gospoda Boga. Zato treba da se i poučeni ovim, ali i primjerima svetih naših predaka koji su se rukovodili i ovom jevanđeljskom naukom i porukom, opredijelili upravo za gospodara, da imaju i da služe Gospoda Boga i spasa našeg Isusa Hrista i da se Njime osvećuju i da Njime šire ljubav Božiju svojim djelovanjem  i na okolinu na koju je upućen – rekao je ostroški iguman.

Podsjetio je da su se i Sveti Otac Vasilije i drugi sveti iz našeg roda tokom svog ovozemaljskog života opredijelili za Hrista, koji je njihov jedini gospodar.

– Sigurno su imali iskušenja kao i mi. Svi sveti su imali i potrebu možda i da se svađaju i da uživaju u prolaznim slastima i strastima ovog života, ali oni su jasno pred očima imali Hrista i opredijelili se za Njega i nisu nikome i ničemu dozvolili da se stavi na mjesto Hristovo. Imajući u vidu sve primjere svetih i nauk iz Svetog Jevanđelja, naročito iz ove svetinje kad pođemo, da se opredijelimo za ono što je vječno, što je sveto. A to je da živimo po Svetom Jevanđelju ispunjavajući zapovijesti Božije i radujući se Živome Bogu i slaveći Ga sa svima svojima, a i sa svima svetima i svetim anđelima, jer oni su nam uvijek na pomoći samo ako to iskreno poželimo – rekao je o. Sergije.

Izvor: Manastir Ostrog