Kolo Srpskih Sestara

Трећи Сабор Кола српских сестара

Заједница Кола српских сестара Црне Горе од 30. септембра до 2. октобра организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре. Дуго жељено окупљање организација са хуманитарном, родољубивом, просветитељском и културном мисијом, које ће се одржати под Острогом, у Подгорици и Херцег-Новом, сабраће представнице свих Кола из Црне Горе, Србије, Републике Српске и Куманова (Македонија), као и друге угледне госте.

“Сврха Сабора је организационо окупљање Кола српских сестара, оснаживање њихових редова укључивањем нових Кола из окружења и расијања како би на тај начин ове организације прошириле поље свога дјеловања”, истиче се у саопштењу Заједнице Кола српских сестара Црне Горе, које потписује предсједница Драгица Спаић.

Програмом је предвиђено да учеснице Сабора првог дана посјете манастир Острог и поклоне се моштима Св. Василија Острошког.

“Другог дана након Литургије у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици ће се одржати Саборна скупштина у крипти храма. Скупштина подразумијева свечани и радни дио Сабора. На свечаном дијелу након благослова ће се бирати нова предсједавајућа Сабора, а у радном дијелу ће се разматрати како да сва Кола учлањена у Сабор дају дјелотворан заједнички, саборни одговор на природне непогоде или катастрофе, на друге позиве за помоћ, тј. како да њихово пружање помоћи превазиђе ограничења која им намећу државне границе или просторна удаљеност”, каже се у саопштењу.

Саборовање ће трећег дана бити настављено у Херцег Новом. Након литургије у манастиру Савина, биће организован обилазак културно-историјских знаменитости: Његошеве школе, Куће Ива Андрића и Градског музеја Мирко Комненовић. Након тога слиједи свечана академија у конгресној сали Института “Др Симо Милошевић, а саборно окупљање се завршава свечаним ручком.

Коло српских сестара је основано у Београду 1903. године, а потом су се оснивали одбори по цијелој Србији и региону. Њихово дјеловање и рад је обустављен почетком Другог свјетског рата и наставља се опет почетком 90-их година у Црној Гори, Србији и осталим дјеловима региона.

В.Д.