Vece Isidore Sekulic 1

Trg od ćirilice: 60 godina od upokojenja spisateljice- Veče Isidore Sekulić

Ime: 17.08.2018 Trg od cirilice Vece Isidore Sekulic; Opis: 60 godina od upokojenja spisateljice- Veče Isidore Sekulić Tip: audio/mpeg

Na hercegnovskom Trgu od ćirilice, u porti crkve Setog spasa na Toploj, 16.avgusta 2018.g. je održano veče posvećeno velikoj srpskoj spisateljici Isidori Sekulić, povodom 60 godina od njenog upokojenja. O životnom putu i stvaralaštvu Isidore Sekulić govorili su prof. dr Milo Lompar i dr Branko Radovanović.

Vece Isidore SekulicProfesor Lompar je nadahnuto i precizno izložio duhovnu biografiju Isidore Sekulić – od njenih prvih knjiga „Saputnici“ i „Pisma iz Norveške“, do poslednje – Knjige o Njegošu. Naglašavajući njenu osobenu poziciju u srpskoj kulturi, Lompar je istakao njenu pripadnost tradicionalnom modernizmu. Za Isidoru je veoma karakteristična sinteza klasičnih i modernih vrednosti u osvetljavanju književne prošlosti i savremenih pisaca, kako naših tako i svetskih – zaključio je Lompar.

Analizirajući religiozni momenat u stvaralaštvu Isidore Sekulić, Branko Radovanović je ukazao na značajne autore, kao što su Tin Ujević i Milan Rakić, u čijem delu religiozno osećanje sveta, kao i kod Isidore, nadvladava pesimizam i prolaznost. Razmatrajući molitve Isidore Sekulić, Radovanović je istakao njihovo mističko sozercanje, kao redak primer u našoj književnosti – na tragu lovćenskog tajnovidca Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Večeras će na Trgu od ćirilice biti održan razgovor na temu „Crkva, jezik, pismo, narodnost“.  Učestvuju: prof. dr Milo Lompar, prof. dr Jelica Stojanović, dr Radmilo Marojević i dr Budimir Aleksić.