Девето вече Трга од ћирилице

Девето вече Трга од ћирилице

Име: 25.08.2022-9 noc-Trga od cirilice; Опис: Девето вече Трга од ћирилице Тип: audio/mpeg

У порти Храма Св. Спаса на Топлој, 24. августа, одржано је девето по реду вече Трга од ћирилице под називом “Од Крајине до Украјине”, а о овој инспиративној теми говорили су гости: др Дарко Ђого, др Немања Девић и господин Саво Штрбац.

 

На самом почетку вечери, публици је приказано неколико документарних филмова који говоре о рату и животу након рата у Крајини.

Господин Саво Штрбац, предсједник информативног центра “Веритас”, аутор филма, први се обратио публици.У свом излагању, он је објаснио да ове вечери, он враћа “дуг” блаженопочившем Митрополиту Амфилохију и  оцу Радомиру Никчевићу, који су још 1998. године финансирали и објавили Веритасова издања и на тај начин обавјестили цио свијет о злочину који је почињен над Србима у Крајини.

Др Немања Девић, научни сарадник у институту за савремену историју у Београду и др Дарко Ђого, редовни професор на Православном богословском факултету у Фочи, наставили су своје предавање.

Др Девић упознао је на почетку присутне са значењем термина “крајина”.

Последњи међу предавачима, отац Дарко Ђого најприје је изрекао свој хвалоспјев о граду краља Твртка, а потом је своје излагање наставио синтезом садашњице и прошлости у руском народу, као и данашњим проблемима у Русији и Украјини.

Ово инспиративно предавање није оставило равнодушним херцегновску публику те ни овације нису изостале.

P8249137

Јовица Вукасовић