Трг од ћирилице, други дан

Трг од ћирилице, други дан: Битно је градити и постићи духовно јединство

Име: 17. 08.2021 DRUGO VECE TRGA OD CIRILICE SRPSKA KNJIGA; Опис: Трг од ћирилице, други дан Тип: audio/mpeg

Другог дана манифестације Трг од Ћирилице, одржаног 16. августа 2021. године,  на Тргу Херцег Шћепана, надомак храма Светог архангела Михаила, публици је приказано дјело Стојана Новаковића “Српска књига” која је публикована 2020. године, а поводом 120 година од првог штампања ове књиге.

О књизи су говорили др Душко Певуља и др Ранко Поповићчланови “Центра за српске студије” у Бања Луци.

На почетку вечери изведен је сплет пјесама и игара ансамбла “Копаоник” из Лепосавића, који је својим маестралним наступом дао ритам ове вечери.

Потом се ријечима добродошлице обратио Желидраг Никчевић, отворивши друго вече ове манифестације и пожељевши добродошлицу гостима.

У свом поздраву он је нагласио да се Тргом од Ћирилице чува сјећање на блаженопочившег митрополита Амфилохија, али и његов аманет да се ова манифестација настави.

“У тешком времену, које је надамо се остало за нама, и остаје за нама, за српски народ и његов свеобухватни живот и стваралачки израз, Трг од Ћирилице је усмјеравао и успјевао да опстане и да  покаже снагу, како се у Црној Гори може чувати, његовати и унапређивати светосавско-немањићко-петровићевско наслеђе.”

Господин Никчевић, бираним ријечима најавио је излагаче, истакавши да: “њих двојица својим књижевним, научним стваралаштвом, својим интелектуалним ангажманом и дјелатношћу, оним што се некада називало национални рад, покривају све српске земље, како у географском тако и у историјском смислу.”

По његовим ријечима они су “задужили српску културу” својим дјелима.

Потом је ријеч припала др Душку Певуљи, који је говорећи о књизи истакао и то да је ова књига штампана прошле године, али због познатих околности, није представљена публици.

“Имали смо план да књигу промовишемо у свим центрима српске културе, међутим сплетом познатих околности нисмо промовисали ту књигу. И ето, вечерас је по први пут промовишемо овдје у Херцег Новог, у оквиру манифестације Трг од Ћирилице.”

Потом је уважени гост, говорио о лику и дјелу аутора овог дјела, великог и знаменитог Стојана Новаковића који је по његовим ријечима “једна од најистакнутијих личности српске књижевности, српске културе,  српске националне политике, и то из оног њеног времена, када су у политици ипак постојали и државници, а не само политичари.”

Говорећи о Стојану Новаковићу, др Певуља истакао је многобројне активности овог великана наше историје, те закључује да “на трагу тих својих разноврсних интересовања, Стојан Новаковић је написао и “Српску књигу”.”

Замисао је била, да објављујући ову књигу, на неки начин се актуелизује проблем, који је присутан још из Новаковићевог  периода, тј. да се обезбиједи проходност Српској књизи међу српском читалачком публиком и на српском духовном простору. Послати књигу из једног краја гдје живе Срби, по некој повољнијој цијени, остаје неостварена жеља, како у периоду Стојана Новаковића, тако и данас.

Говорећи о самој књизи, други гост ове вечери,  др Ранко Поповић започео је своје излагање о Новаковићевој идеји “српског јединства”,  истакавши да за ову Новаковићеву књигу, мали број људи зна, чак и у српској филологији.

“Он није имао илузија, као што немамо, вјерујем ни ми данас, да ћемо брзо и лако, а можда и никад, стићи до политичког јединства. То је у читавој причи и мање битно. Поновићу оно што је и Стојан Новаковић рекао, битно је градити и постићи духовно јединство.”

Нажалост, кроз историју увијек је постојао неки реметилачки дух, који је спрјечавао, да се до тог јединства и дође . Данас је мали број оних, који вјерују да је такав циљ вриједан борбе, а међу онима који ће наставити да се боре, како би се овај циљ остварио, јесу и сарадници “Центра за српске студије” у Бањој Луци.

Када је ријеч о садржају ове књиге, наизглед се чини да је то нешто што је лако написати. Међутим, она у основи представља прелијеп примјер, гдје Новаковић испољава два дијела своје природе.

Дугим аплаузом, публика је наградила изврсне предаваче, сложивши се са идејом да ће књига упркос свему, издржати.

Јовица Вукасовић, вјероучитељ