Kosta radović

Trg od ćirilice: Veče u čast pjesnika Koste Radovića

Ime: 08. 08. 2019 Trg od cirilice Vece koste Radovica; Opis: Veče u čast pjesnika Koste Radovića Tip: audio/mpeg

U okviru Trga od ćirilice koji se od 3. avgusta odvija porti Crkve Svetog Jovana Vladimira u Baru, u utorak, 6. avgusta, održano je veče u čast pjesnika Koste Radovića, koji se nedavno upokojio u 84 godini.

O Kosti Radoviću, dobitniku mnogobrojnih nagrada među kojima je i književna nagrada „Marko Miljanov” za 2018. godinu, govorili su dr Siniša Jelušić i Perivoje Popović a njegovu poeziju su kazivali: Milica Bakrač, Ranko Mićunović i Slava Vojinović. Prisutni su imali priliku da vide dio zapisa o tome šta je to za života govorio Kosta Radović.

Književnoj večeri, pored ljubitelja pisane riječi i poštovalaca zaostavštine pjesnika Radovića, prisustvovali su članovi njegove porodice i grčkog akademika Aleksija Panagopulosa.

Moderator večeri je bio Dragan Alorić koji je podsjetio na biografiju Koste Radovića, pjesnika koji je ovjekovečio svaki detalj nestajanja Pive i njene zlatne izvorske žile, čije Pivsko oko sjaji u njegovim knjigama. Kosta, svjedok Pive i njenog predanja, nosilac divnog pivskog jezika – drevnog srpskog jezika Vuka Karadžića, bio je najstariji član Udruženje književnika Crne Gore, član Upravnog odbora Eparhijskog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske i Saveta Enciklopedije CANU.