Trg od knjige

Trg od knjige: Oživljena sjećanja na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija

Tokom šeste večeri juče završenog međunarodnog sajma knjiga „Trg od knjige“ u Herceg Novom, o životu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i jubileju 30 godina od osnivanja izdavačko-informativne kuće Svetigora, govorili su Episkop pakračko-slavonski g. Jovan, protojerej-stavrofor Radomir Nikčevića i književnik Budimir Dubak.

Protojerej-stavrofor Nikčević podsjetio je na početke rada na Svetigorinom časopisu, koji je počeo da uređuje 1992. godine, a jedan od prvih saradnika i urednika bio je i Episkop pakračko-slavonski Jovan.

– Oko časopisa se formirala zajednica, koja je kasnije, blagodareći talentima i upornim, mukotrpnim radom stvarala časopis i ostala izdanja tako da smo ove godine proslavili 30 godina. Došli smo približno do 1000 raznih izdanja i blizu 10 miliona štampanih jedinica – naveo je on.

Sveštenik Nikčević je kazao da se Svetigora trudila da prati rad Mitropolita Amfilohija, šireći jevanđeljsku riječ, kao i sve što je blaženopočivši Mitropolit govorio.

Prema riječima Episkopa pakračko-slavonskog g. Jovana, najveći bol Mitropolita Amfilohija bile su žrtve Jasenovca. On je podsjetio da su Mitropolit Amfilohije i Vladika Atanasije još 80-ih godina prošlog vijeka vodili studente na lokaciju ozloglašenog logora.

– Sutra se počinje ispunjavati ta njihova velika želja da dobijemo mjesto koje će biti simbol stradanja i nebozemnog zavjeta, koji je začet na Kosovu, a dovršen i potvrđen u Jasenovcu i na Kozari. Kozara ovih dana puni 80 godina od svog Vidovdana – kazao je Vladika.

Govoreći o životu Mitropolita Amfilohija, pjesnik i pisac Budimir Dubak kazao je da je odlaskom blaženopočivšeg Mitropolita sa ovog svijeta „završena istorija novovremene Crne Gore, koju je njegova gorostasna figura dominantno obilježila“.

– Tokom tri decenije njegovog Bogom nadahnutnog podviga razgorio je žar zapretane vjere u narodu i razbuktao badnji oganj u srcima i hramovima, kojima je ponovo zasijala stradalna Crna Gora, opustošena od skakavaca bogoborne ideologije komunizma – poručio je Dubak.

Izvor: RTHN