Vladika Irinej Na Ustolicenju Youtube Prentscreen

Pristupna beseda Episkopa bačkog dr Irineja na ustoličenju u Sabornom hramu u Novom Sadu, 23. decembar 1990. godine (printskrin Jutjub)

Tridesetogodišnjica ustoličenja Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja

Tridesetogodišnjica ustoličenja Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja navršava se danas, 23. decembra 2020. godine. Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 1989. godine jeromonah Irinej (Bulović) je izabran za Episkopa moravičkog, vikara Patrijarha srpskog, a potom je, posle hirotonije u Pećkoj Patrijaršiji, 20. maja 1990. godine, izabran za Episkopa bačkog i ustoličen u Novom Sadu, 23. decembra iste godine.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin dr Irinej rođen je 11. februara 1947. godine, od roditelja Mihaila i Zorke Bulović, u mestu Stanišiću, u Bačkoj, dobivši pri krštenju ime Mirko. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a gimnaziju 1965. godine u Somboru. Diplomirao je 1969. godine na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu.

Za vreme studija, 1968. godine, primio je monaški postrig od svog duhovnog oca, prepodobnog Justina Ćelijskog, dobivši monaško ime Irinej. Iste godine, episkop raško-prizrenski Pavle (potonji patrijarh srpski) rukopolaže ga za jerođakona, a potom za jeromonaha.

Školske 1969/1970. godine jeromonah Irinej je predavao u Monaškoj školi pri manastiru Ostrogu. Deceniju od 1970. do 1980. godine provodi u Atini, na postdiplomskim studijama na Bogoslovskom fakultetu atinskog Univerziteta, gde je, juna 1980. godine, sa odličnim uspehom odbranio doktorsku disertaciju na temu: „Tajna razlikovanja božanske suštine i energije u Svetoj Trojici po svetome Marku Efeskom Evgeniku”. Posle odbrane doktorske disertacije odlazi na kraći studijski boravak na ruski Bogoslovski institut Svetog Sergija u Parizu (1980 – 1981), gde je imao priliku da se podrobno upozna sa tadašnjom plejadom ruskih teologa, profesorâ Instituta, kao i sa bogatom bogoslovskom građom na ruskom jeziku i značajnim delima ruskih bogoslova. U aprilu 1981. godine izabran je za docenta na katedri Svetog Pisma Novog Zaveta na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gde preuzima i nastavu starogrčkog jezika. Tokom višedecenijskog plodotvornog rada sa studentima, stekao je sva akademska zvanja, od docenta do redovnog profesora, a u tri mandata je bio i dekan navedene visokoškolske ustanove Srpske Pravoslavne Crkve. Kao saradnik uglednih bogoslovskih časopisa Teološki pogledi i Bogoslovlje objavljivao je naučne i stručne radove, a skoro deset godina bio je glavni i odgovorni urednik popularnog crkvenog časopisa Pravoslavni misionar.

Hirotonija Preosvećenog vladike Irineja u Pećkoj Patrijaršiji, 20. maj 1990. godine

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 1989. godine, jeromonah Irinej je izabran za Episkopa moravičkog, vikara Patrijarha srpskog, a potom je, posle hirotonije u Pećkoj Patrijaršiji, 20. maja 1990. godine, izabran za Episkopa bačkog i ustoličen u Novom Sadu, 23. decembra iste godine. Po ustoličenju Preosvećenog vladike Irineja u tron Episkopa bačkih, u Eparhiji bačkoj je započeta značajna obnova svih aspekata crkvenog života.

U sredu, 20. maja 2020. godine, obeležena je 30-godišnjica od episkopske hirotonije i tri decenije arhijerejske službe Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog dr Irineja.

Episkop bački dr Irinej na hirotoniji Episkopa mohačkog g. Isihija u Sabornom hramu u Novom Sadu, 24. jun 2018. godine

Dolgodenstvuj i blagodenstvuj, Preosvećeni Vladiko, na mnoga i blaga leta!

Preuzeto sa sajta eparhije bačke