Mileseva Episkop Atanasije

Trogodišnjica ustoličenja Episkopa mileševskog Atanasija

Ime: 06. 08. 2020 VLADIKA Atanasije tri godine od ustolicenja; Opis: "06. 08. 2020_ VLADIKA Atanasije tri godine od ustolicenja". Tip: audio/mpeg

Povodom trogodišnjice od ustoličenja Preosvećenog Episkopa g. Atanasija u tron Episkopa mileševskih, sveštenstvo i verni narod Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice sabrao se 6. avgusta 2020. godine u manastiru Mileševi na Božanskoj Liturgiji oko svog Episkopa da saborno uznesu zajedničku molitvu blagodarnosti Bogu za sva dobročinstva

Predstojatelju liturgijskog sabranja, Episkopu Atanasiju, sasluživali su nastojatelj Svetonikolajevske obitelji u Pribojskoj Banji arhimandrit Teofilo, duhovnik manastira Mileševe arhimandrit Leontije, protojerej-stavrofor Marko Papić, nastojatelj Svetouspenjske obitelji u Seljanima jeromonah Petar, protojerej Nikola Perković, jerej Mišel Memišević i đakon Ivan Savić. Mileševsko sestrinstvo odgovaralo je na prozbe i jektenije.

Nakon zaamvone molitve služen je pomen svim postradalim u zločinačkoj akciji zvanoj Oluja.

– Sabrali smo se danas u svetom hramu Vaznesenjskom da proslavimo Gospoda Boga i Njegove svete ugodnike, i da napravimo jedan molitveni osvrt u dobroj volji, ljubavi i mudrosti, na ovo proteklo vreme. Čineći to stajemo pred Boga. Tako i možemo napraviti jedan ispravan pogled, osvrt, stajući pred Boga. Jer, stojeći pred Bogom, uzrastamo u ljubavi i razumu i osposobljavamo se da posmatramo i sagledavamo zdravo, razumno, ispravno. Mogli ste primetiti u našim molitvama da među onima koje su naročito naglašene stoji i ova da molimo Boga naročito za to da na kraju kada bude smotra opšta, i kada svako treba da pokaže kako je živeo, kako je iskoristio svoje vreme, svoju šansu u ovom životu, mi se molimo da nam Bog pripomogne da mi budemo kadri dati dobar odgovor, da smo dobro ispunili svoje vreme, svoje šanse, svoje obaveze pred Bogom i pred ljudima. To je naša glavna preokupacija u životu.  Ako pažljivo čitamo Jevanđelje videćemo da se više puta Gospod upravo na to i osvrće, da je to najbitnije, da budemo prepoznati tada, u tom ključnom momentu, da budemo prepoznati i priznati, besedio je Vladika.

– Nas je Gospod pozvao i uključio u kontinuitet dobra, u Njegovoj ljubavi, u Njegovoj premudrosti, sa ciljem da dobro delamo po uzoru na Njega, Gospoda Boga našega, da budemo saradnici u spasenju, i svome i spasenju bližnjih. Da služimo Bogu i bližnjima u ljubavi prema Bogu i bližnjima. Koristim ovaj trenutak, braćo i sestre, da vas pozovem da se učimo voleti dobro, radovati se dobru, da se učimo radovati se tuđoj sreći, postignućima drugih ljudi, da nas postignuće braće naše u dobru raduje isto, pa i više, nego naša vlastita, poručio je episkop Atanasije.

Zbog nemogućnosti da fizički budu učesnici ove duhovne radosti, verujući pljevaljskog kraja, zajedno sa svojim sveštenstvom i monaštvom poslali su čestitku:

– Za ove tri godine otkako ste na tronu mileševskom, Vi ste pokazali da ste mudri arhipastir koji brižno upravlja svojim duhovnim stadom i cijelom Eparhijom. Neka Vam Bog podari snage da nas provedete kroz sve ovozemaljske nevolje i stradanja koja su nas zadesila i neokaljane izvedete na sunce konačne Hristove pobede. Moramo Vam reći da smo duboko pogođeni odlukama crnogorskih vlasti da već pola godine drže zatvoren granični prelaz na Jabuci i tako Vas fizički onemogućavaju da dođete među svoj narod u pljevaljskom kraju koji vas željno iščekuje. Uprkos svim fizičkim zabranama, Vi ste za sve to vrijeme, molitveno i putem savremenih sredstava komunikacije, bili neprestano sa nama i niste dozvolili da se čak ni na momenat osjetimo ostavljeni i zaboravljeni. Posebno nam je drago što ste i u ovim teškim vremenima pokazali da granice među braćom ne postoje i da je Mileševska eparhija jedinstvena i nedjeljiva.

Nakon svete službe svi prisutni su pozvani u manastirsku gostoprimnicu za zajedničku trpezu ljubavi gde je u ljubavi uz bogougodne razgovore i pesmu, nastavljeno zajedničarenje u Gospodu.

Izvor: Eparhija mileševska