Mitrovica Spomenici

Тужна и срамотна слика у јужној Косовској Митровици: Срби затекли срушене споменике

Срби из Сјеверне Митровице, који су данас успјели да дођу до гробља у јужном дијелу града под контролом Албанаца, затекли су срушене споменике и запуштено гробље

Неколико стотина Срба из Сјеверне Митровице искористило је јутрос ријетку прилику да се на дан Митровданских задушница поклоне сјенама својих најмилијих на гробљу у Јужној Митровици.

Међутим, многи нису успјели да пронађу гробове својих предака јер су споменици поломљени до непрепознатљивости, а гробна мјеста зарасла у дубок коров и трње, преноси Косово онлајн.

– Немам ријечи којима бих описала сву тугу коју осјећам у срцу. Најприје не можемо да дођемо кад желимо да запалимо свијеће и обиђемо гробове, а и кад нам то омогуће за Задушнице, дочека нас овакав тужан призор. Да ли игдје у свијету има да неком сметају гробови и надгробни споменици, да им сметају мртви. И поред тога што је тешко, ми ћемо увијек долазити док год то буде могуће – рекла је једна од жена која је дошла да обиђе гроб свог супруга.

Ову тужну слику коју годинама затичу на овом мјесту, на којем у се Срби сахрањивали до 1999. године, описују најчешће ријечима туга, срамота, вандализам.

Са народом су и овог пута били свештеници црквене општине Косовска Митровица превођени протојерејем-ставрофором Милијом Арсовићем.

– Грађани Косовске Митровице су и данас изашли на гробље, али ситуација је веома тешка. Из године у годину све је више срушених споменика, ни мало се не води рачуна и слободно можемо да кажемо да је као на Дивљем западу. По захтјеву градоначелника Сјеверне Митровице Милана Радојевића, јуче су затвореници из овог града успјели да донекле уклоне трње, како би народ данас могао да приђе до гробова својих најмилијих – рекао је Арсовић.

Подсјећамо, и малобројни Срби данас су, на Митровске задушнице, изашли на приштинско гробље, те су овом приликом позвали сународнике да не заборављају своје претке, да њихови гробови не зарасту у коров.

Извор: РТРС