Bitolj

U Bitolju liturgijski proslavljen jubilej 1000 godina Arhiepiskopije ohridske

Ime: 30.09.2018 Mitropolit 1000 godina crkve u Makedoniji; Opis: U Bitolju liturgijski proslavljen jubilej 1000 godina Arhiepiskopije ohridske Tip: audio/mpeg

Svepravoslavno priznata kanonska Crkva u Makedoniji – Pravoslavna arhiepiskopija ohridska danas je u Bitolju proslavila 1000 godina od osnivanja od strane vizantijskog imperatora Vasilija II Bugaroubice.

Svetu arhijerejsku liturgiju u stavropigijalnom manastiru Svetog Jovana Zlatousta u bitoljskom Nižepolju služio je Arhiepiskop ohridski Mitropolit skopski Blaženjejši g. Jovan, uz sasluženje gospode arhijereja više pomjesnih pravoslavnih crkava: Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Mitropolita termopilonskog Jovana, Arhiepiskopa lublinskog i čelmskog Avelja, Episkopa šumperskog Isaije, vranjskog Pahomija, raško-prizrenskog Teodosija, kruševačkog Davida, pološko-kumanovskog Joakima, stobijskog Davida, bregalničkog Marka, mohačkog Isihija i dioklijskog Metodija, i mnogobrojnog sveštenstva.

Na kraju Liturgije Arhiepiskop Jovan je zablagodario braći arhijerejima prisutnim na ovoj svečanosti i zamolio Mitropolita Amfilohija da sabranima prenese pozdrav i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, koji zbog današnje proslave u Solunu 100 godišnjice proboja Solunskog fronta nije mogao da prisustvuje ovoj svetkovini.

Mitropolit Amfilohije je u arhipastirskom slovu, prenoseći Patrijarhov blagoslov, rekao da je Njegovoj Svetosti žao što danas nije ovdje, jer je ranije bio zakazao službu u Solunu, na Zejtinliku i susret sa Carigradskim patrijarhom Vartolomejem.

„Stoga je zadužio mene da se ovdje zajedno sa vama pomolim Bogu u ovoj raspetoj Crkvi Božjoj, Ohridskoj arhiepiskopiji. I ona je, kao i sve Crkve Božje, živi svjedok da su oni koji su istinski Hristovi prizvani da prime na sebe krst Hristov da bi zadobili i vaskrsenje“, rekao je Vladika Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je dodao da je Ohridska arhiepiskopija preko Svetih Klimenta i Nauma, učenika Svete braće Kirila i Metodija majka Crkva svih slovenskih Crkava.

„Odavde je Jevanđelje krenulo među sve slovenske narode. I hvala Bogu, pored svih stradanja i raspeća, Jevanđelje Hristovo se i danas svjedoči. Ali se prvo svjedoči stradanjem i raspećem, pa onda vaskrsavanjem i vaskrsenjem. Nije li popustio Gospod da su naše slovenske crkve postradale u dvadesetom vijeku na čelu sa Moskovskom patrijaršijom više nego što je Crkva stradala u onim prvim vjekovima gonjenja“, naglasio je on.

Podsjetio je na „hiljade i hiljade“ novomučenika – episkopa, sveštenika, monaha i vjernika do Ledenoga mora i Vladivostoka.

„Pa evo i ovdje u našim krajevima su postradali od bezbožnika toga vremena. Nažalost, to raspeće traje i danas. Ne samo što je raspeta Ohridska arhiepiskopija, nego su raspete i druge Crkve. Pratite šta se događa u pravoslavnoj Kijevskoj Rusi – Ukrajini, veliko stradanje i bratoubilaštvo. Ono je plod one bratoubilačke i bogoubilačke ideje rođene sa boljševizmom“, naglasio je Vladika.

Rekao je da isto tako strada i Crkva u Siriji – drevna Antiohijska patrijaršija.

„Svuda gdje su pravoslavni hrišćani, tu je i raspeće Crkve Božije. A to je znak da nas Bog voli, da smo Njegovi. A to potvrđuje i činjenica da tamo gdje god je gonjena Crkva, ona uvijek iznova vaskrsava. I ovdje vaskrsava, vidim. Naročito me raduju ova djeca među vama koja su se pričestila tijelom i krvlju Hristovom – tijelom i krvlju raspetoga Gospoda“, rekao je on.

Poručio je da nakon današnjeg raspeća dolazi vaskrsenje.

„Ohridska arhiepiskopija imala je izuzetnu ulogu kroz istoriju u Crkvi Božjoj, ima i danas tu istu ulogu. Neka Bog podari zdravlja i kreposti našem Blaženjejšem Arhiepiskopu Jovanu i njegovim episkopima, sveštenstvu i vama njegovim vjernicima koji ste ostali onoj izvornoj Ohridskoj arhiepiskopiji Svetih Klimenta i Nauma, sa molitvom da Bog pomogne i drugoj našoj braći ovdje, i episkopima i sveštenstvu i monaštvu, da se i oni povrate kanonskom poretku, izvornom poretku Crkve Hristove“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

U ovom manastiru sinoć je služeno i svečano bdenije.

Između ostalih uglednih gostiju, proslavi u Bitolju je prisustvovao i g. Marko Nikolić iz Kancelarije za vjere Vlade Republike Srbije.