Akademija

U Cetinjskoj bogosloviji održana praznična Lučindanska i Svetopetrovska Akademija

Ime: 31 10 2018 AKADEMIJA; Opis: U Cetinjskoj bogosloviji održana praznična Lučindanska i Svetopetrovska Akademija Tip: audio/mpeg

Posle liturgijskog sabranja, pokraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog, praznovanje je nastavljeno u Cetinjskoj Bogosloviji, gdje je održana svečana Lučindanska i Svetopetrovska Akademija.

Na samom početku akademije povodom slave Cetinjske bogoslovije, slavski kolač osveštao je i prerezao vladika zahumsko-hercegovački g. Dimitrije.

Akademiji su prisustvovali i Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Episkopi, budimljansko-nikšićki g. Joanikije, raško-prizrenski g. Teodosije, buenosajresko-južno centralnoamerički g. Kirilo, dioklijski g. Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački g. Atanasije.

U nastavku je održana svečana praznična akademija koju su pripremili profesori i učenici bogoslovije.

Posle osveštavanja slavskog kolača svim prisutnim obratio se vladika Atanasije Jevtić.
Potom je hor Bogoslovije predvođen profesorom đakonom Mihajlom Lazarevićem otpjevao par prigodnih pjesama, učenik bogoslovije Ognjen Boričić guslao odlomke iz pjesme Svetog Petra Cetinjskog “Poučenije u stihovima”.

Prazničnu Lučindansku i Svetopetrovsku besjedu održao je đakon Leka Vujisić.

U programu su pored recitatorske sekcije bogoslovije, koji su kazivali odlomke iz Poslanica Svetog Petra Cetinjskog, uzeli učešća i polaznici škola vjeronauke sa Cetinja koju predvode Vjera Vukić i Olivera Balaban.

Na proslavi je prisustvovalo i tridesetak gostiju iz Skadra, koji su došli sa svojim sveštenicima.

Otac Aleksandar Petani iz Skadra je na akademiji pozdravio gospodina Mitropolita, rektora, profesore i učenike i sve goste i otpjevao jednu pjesmu o jedinstvu svih pravoslavnih.
Akademiji su pored brojnih gostiju prisustvovali i predstavnik Ambasade Ruske Federacije g. Sergije Bubljikov.

Na kraju ovogodišnje i Lučindanske Akademije, sve episkope, sveštenstvo, monaštvo, predstavnike bratskih bogoslovija iz Beograda, Prizrena, Sremskih Karlovaca, Foče i Kragujevca, inspektora bogoslovija SPC protojereja-stavrofora Slavka Zoricu, kao i sve drage goste iz Cetinja, Podgorice, Herceg Novog, Nikšića, Skadra i drugih krajeva, pozdravio je rektor bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović u ime svih profesora i đaka i osoblja bogoslovije.

Aleksandar Vujović