Otac Radmilo Čizmović

U Drugu nedjelju po Duhovima saborno u ostroškoj svetinji

Ime: 30. 06. 2019 O. Radmilo Ostrog; Opis: Druga nedjelja po Duhovima saborno i molitveno je proslavljena u Ostrogu Tip: audio/mpeg

Druga nedjelja po Duhovima saborno i molitveno je proslavljena u Ostrogu

Uz molitveno učešće više stotina vjernika, koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, na platou Gornjeg Ostroga, Svetom Liturgijom načalstvovao je jerej Radmilo Čizmović, pješivački paroh, uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva. Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja sabranima se besjedeći obratio otac Radmilo, koji je podsjetio na riječi Jevanđelja kada Gospod poziva Simona zvanog Petra, brata njegovog Andreja, Jakova i Jovana da idu za njim koji bezpogovorno ostavljaju svoje iskrpljene mreže i oca svoga Zavedeja i kreću za Hristom.

Poželio je sabranima dobrodošlicu u ostrošku svetinju kod roditelja i oca svih koji mu dolaze i koji briše svaku suzu, koji tješi svaku dušu i gdje kao i u Jevanđelju slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste.

Sabrani koji poste Petrovski post pristupili su Svetom Pričešću, a vjernici su u neprekidnoj koloni pristupali crkvi Vavedenja u kojoj počivaju mošti Svetog Vasilija. Sveta Liturgija kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki, uz sasluženje sveštenstva i ostroškog sveštenomonaštva služena je i u Donjem Ostrogu u crkvi Svete Trojice. Odgovarala je ostroška bratija, a molitveno je učestvovalo brojno ostroško monaštvo i vjerni narod. Zajedničarenje nakon pričešćivanja vjernih nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici.