Svetosavska Akademija U Duzima

U Dužima kod Šavnika održana Svetosavska akademija i XVIII sabor bratstva Kosovčić

Ime: 15.01.2019 Akademija Duzi; Opis: U Dužima kod Šavnika održana Svetosavska akademija Tip: audio/mpeg

Crkveno-narodnim sabranjem, koje je juče, 12. januara, održano u šavničkom selu Duži, počele su ovogodišnje Svetosavske svečanosti, u slavu Svetog oca našeg Save Prvog arhiepiskopa srpskog, u Crnoj Gori.

Najprije su, u crkvi, posvećenoj Svetom Savi, Svetu liturgiju služili: arhimandrit Isaija (Krgović), iguman manastira Bijela kod Šavnika i jerej Draženko Ristić, paroh šavnički, uz molitveno učešće vjernog naroda.

Tokom Liturgije, koju je pojanjem za pjevnicom pratio protojerej Milivoje Jovović, paroh žabljački, osveštan je i prelomljen slavski kolač u slavu i čast Svetog Save, kojeg kao krsno ime slavi više od trideset bratstva iz šavničkih sela Pošćenje i Duži i četiri bratstva iz Samobora kod Gacka.

U spomen svom Nebeskom zaštitniku, potomci bratstva Kosovčić, blagoslovom Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija, u pomenutim šavničkim selima, organizuju od 2001. godine svetosavske svečanosti kada je ujedno i sabor bratstvenika.

Po odsluženoj Liturgiji, u Domu omladine u Dužima, održana duhovna akademija. Nakon pozdravne riječi domaćina sabranja, Željka Malovića, svetosavsku besjedu održao je doc. dr Dušan Krcunović. Za njega, kako je kazao, predstavlja čast što učestvuje u ovom saboru, kojim počinju svetosavske svečanosti, naročito iz razloga što smo ušli u godinu, u kojoj naša sveta Crkva slavi 800 godina samostalnosti za koju se izborio Sveti Sava, njen prvi arhiepiskop.

„Vaši preci izabrali su Svetog Savu za krsnu slavu i to je izbor kojim ste i sami postali izabrani. To potvrđuje kolosalna uloga naroda ovog kraja u srpskoj istorijskoj epopeji. Silom istorijskih prilika, tako je i danas, jer su Duži – kao i cijeli Drobnjak – svojevrsni azil istorijske istine i pribježište kolektivnog pamćenja. Pripadati „širokim Dužima“ i cijelom ovom kraju, znači pripadati jednom od najtvrđih uporišta svetosavskog kulta i svetosavske kulture kod nas“, rekao je Krcunović.

On je naveo da postoji sudbinsko saglasje između imena plemena Drobnjak i krsne slave bratstva Kosovčić.

„Podudarnost između imena plemena Drobnjak, koje znači „putovođa“, i krsne slave Kosovčića, Svetog Save koji je kao prosvetitelj naš „putovođa“, nije slučajna. Odabravši Svetog Savu za krsnu slavu, Kosovčići su odabrali ulogu putovođa svetosavskog predanja i njegove kulturne misije koja se iznova otjelovljuje i ispunjava u stalnoj dinamici društvenog života“, kazao je, između ostalog, doc. dr Dušan Krcunović.

Prigodnim besjeda obratili su se i dr Goran Komar, književnik Janko Jelić, pjesnikinja Milica Bakrač i epski pjesnik Slavko Perošević. U bogatom kulturno-umjetničkom programu, koji je vodio glumac Velizar Kasalica, nastupili su narodni guslari, pjesnici, zdravičari.

Upriličena je i trpeza ljubavi, čiji domaćin je bio Željko Malović.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka