Божо Ђурановић

У Господу се упокојио епски пјесник Божидар – Божо Ђурановић

У Никшићу се, у 82. години, послије краће болести, упокојио епски пјесник Божидар – Божо Обренов Ђурановић.

Божо Ђурановић је рођен 7. јануара 1940. године у Голији, општина Никшић. Још у младим данима почео се бавити писањем. Прве радове објављује у ђачким новинама, а касније у многим листовима и часописима. Поред поезије, бавио се и прозом.

Док је у „Побједи“ излазила рубрика: „Црном Гором, путем и беспућем”, коју је уређивао пјесник Витомир Вито Николић, Божо је био редовни сарадник, гдје су биле посебно запажене и радо читане „Легенде” и „Приче са сијела”.

Насљедник дуге и славне традиције епског приповједања, књижевник Божо Ђурановић, епски је пјесник који је популарност стекао написавши надалеко чувену пјесму „Смрт попа Мила Јововића“. Идући стопама хаџи Радована Бећировића Требјешког, Ђурановић пише читав низ пјесама и романа о црногорској историји међу којима су „Суђење сердару Шћепану Радојевићу“, „Вук и Црна Гора”, „Његош и Ловћен”, „Пивски војвода Лазар Сочица и његова кула” и бројне друге. Ђурановићеве пјесме је снимио велики број гуслара широм Црне Горе, Србије и Босне и Херцговине. Био је предсједник гусларске секције КУД-а „Челик”.

Сарађивао је у „Никшићким новинама“, Жељезарином листу „Наша ријеч” и многим другим. Био је члан Удружења новинара Црне Горе и Србије, редакцијског одбора образника „Голија”, а у „Радио Никшићу” дуго је припремао популарне емисије „Пољем се вија” и „Уз струне гусала”. Објавио је књиге „Вук и Црна Гора”, „Са Дуге и Голије”, „Стари дани и мегдани”, „Штукеља кнез голијски”, „Аманет” и „Осветник”. Био је сарадник у Радију “Светигора”.

Сахрана Божа Ђурановића обавиће се 14. децембра 2021. године, на породичном гробљу Гомилице у Голији, у 14 часова.

Сенка Чоловић