Kosmetska Kandila

Косметска кандила XCXVIII

Име: 22. 10. 2022-Kosmetska kandila-Promocija knjige o vladici Atanasiju-Gracanica; Опис: У Грачаници одржано вече сјећања на блаженопочившег Владику Атанасија (Јевтића) Тип: audio/mpeg

У Грачаници отворена изложба фотографија “Твоје од твојих” и одржано престављање књиге “Владика Атанасије: један животопис”

 

Владика Максим: “Сви ви који живите на Косову и Метохији знате да је Владика Атанасије за вас живио“

Вече сјећања на блаженог спомена Владику Атанасија (Јевтића), у оквиру којег је отворена изложба фотографија “Твоје од твојих“ и одржана промоцији књиге “Атанасије: Један животопис“, одржано је у суботу 15. октобра 2022. године у грачаничком Дому културе са благословом, и уз учећше, Епископа Рашко-призренског Теодосија, у организацији Дома културе Грачаница, Галерије умјетности из Приштине и Епархије Рашко-призренске.

На изложби фотографија „Твоје од твојих“ и промоцији књиге „Атанасије: Један животопис“, у присуству Архимандрита Илариона (Лупуловића) изабраног викарног Епископа Новобрдског, говорили су преосвећена господа Епископи Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије и Западноамерички Максим аутор књиге, Архимандрит Михаило Игуман манастира Светих архангела у Призрену и сабрат манастира Тврдош код Требиња јеромонах Теофил (Петровић) аутор изложбе док је модератор вечери био директор Дома културе у Грачаници књижевник и новинар Живојин Ракочевић предсједник Удружења новинара Србије.

 

Сабрат манастира Тврдош код Требиња јеромонах Теофил (Петровић) аутор изложбе ,,Твоје од твојих“, својим фотографијама увео је сабране на овој вечери сјећања у житије Владике Атанасија.

“Пред вама је фотографско путовање нашега драгога владике Атанасија. Фотографије које смо сакупили у Тврдошу, овако су сортиране, у неке четири црне замишљене по његовом животном путу до монашења и њега као јеромонаха, онда као активног владике и периода када он као старац са нама је тако живео у Тврдошу” објаснио је отац Теофил.

Владика Атанасије био је човјек кога сви добро познајемо, неустрашив, који је имао истинску и праву веру, ријечи су оца Михаила, игумана манастира Свети Архангели.

“Оно што је чинило њега као човека кога смо сви много волели овде на Косову и Метохији и он је нас све много волео, јесте та његова појава. Где год да се појави, да дође, одмах мора нешто да се деси”, казао је отац Михаило.

“Свако од нас има једну своју причу, већина има неку своју личну причу са владиком Атанасијем. И све су оне важне и различите и из тих прича настао је његов данашњи разговор са Богом и са српским народом”, казао је књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

 

Његово преосвештенство Епископ Рашко-призренски и Косовско-метохијски Г. Теодосије истакао је да је владика Атанасије живио Косово.

“Он није само писао о Косову, он је живио Косовски завјет. Он је доживљавао Косово као најсвјетлију нашу земљу, завјетну земљу, коју смо примили са великом одговорношћу да живимо Косовом и да то предамо будућим генерацијама, нашој деци”, говорио је владика Теодосије.

 

Његово преосвештенство Епископ западноамерички Максим је у овој књизи успоставио равнотежу између својих закључака и изјава, записа, интервјуа, говора, анегдота, научних текстова, политичких ставова, тешких тренутака и ломова који су обиљежили живот Владике Атанасија.

Када је ријеч о владики Атанасију, не у овој књизи, не о његовом животу, него о карактеру његовог богословља, на прво место долази то што га обједињује све оно што је писао, мислио и радио. Атанасије, с једне стране, потомак свог рода имајући словенску душу, полако се пробијао кроз тај рој разних погледа на живот и онда му је Христос био решење свих загонетки, за њега Христос није био просто његов инвидуални спаситељ. По одласку у Грчку, он се упознаје очима цркве који су управо били ти родитељи истине зивота и за њега су они били лучоноше кроз та постојања, јер морамо да сви будемо искрени према себи, да препознамо тај страх од смрти као, у ствари, један од мотива да се боримо за наш живот”, навео је епископ Максим.

Када се владика Атанасије борио за подвиг свог личног очишћења то није била борба за врлину, јер “шта ће ти врлина, ако ће те смрт прогутати” говорио је он.

“Сви ви који живите овде, знате да је он за вас живио, да је за овај народ и за ову земљу живио. Мислим да већина ових фотографија о томе свЈедочи”, истакао је Епископ Западноамерички.

Промоцији књиге је присуствовао и принц Филип Карађорђевић.

 

Тонски запис вечери смо добили љубазношћу новинара Ивана Миљковића уредника Портала ,,Ризница“ из Грачанице.