Nikšić

Vladika Dimitrije u Nikšiću: Vaša srca su zalog boljitka, zalog našeg preporoda

Ime: 24.01.2020 vladika Dimitrije Niksic; Opis: U hramu svetog Vasilija Ostroškog sinoć je služen moleban presvetoj Bogorodici Tip: audio/mpeg

Nakon Molebana Presvetoj Bogorodici, koji je služen u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, svenarodan litija u odbranu vjere pravoslavne i svetinja prošla je, u četvrtak 23. januara 2020. godine, od nikšićke Saborne crkve preko Trga Šaka Petrovića kroz grad Nikšić do glavnog gradskog trga „Slobode“.

Litiju je predvodio Episkop zahumsko-hercegovački G. Dimitrije sa sveštenstvom i monaštvom dvije Eparhije.

Sveštenom hodu, pri polasku iz Sabornog hrama, pridružio se i veći broj vjernika iz prigradskih naselja Straševina i Kličevo, koji su zajedno sa nadležnim parohom, protojerejem-stavroforom Velimirom Jovovićem, litijski došli do nikšićke Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Veličanstvenom sabranju vjernog naroda, koji na miran i dostojanstven način, sa ikonama, svijećama, crkvenim barjacima, duhovim pjesmama i molitvama, izražava svoje neslaganje sa diskriminatorskim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, uperenim protiv eparhija SPC u Crnoj Gori, na Trgu „Slobode“, obratio se Preosvećeni Episkop Dimitrije.

On je kazao da je velika čast i veliki Božji blagoslov biti u ovim litijama i zablagodario nikšićkom sveštenstvu, na čelu sa Vladikom Joanikijem, što su ga pozvali da dođe u grad Svetog Vasilija Ostroškog.

„Čudesne su ove veze koje je uspostavio svešteni hod Svetog Oca našeg Vasilija, koji je hodao od Zavale i Tvrdoša do Nikšića i Ostroga. Čudesan svešteni hod koji nas je za sve vjekove vezao u jedno, tako da Hercegovci znaju da ovdje imaju uvijek čovjeka, to je Sveti Vasilije Ostroški, a taj blagoslov se produžava kroz vjekove, kroz vrijeme“, rekao je Vladika zahumsko-hercegovački.

Dodao je da je velika ljubav i velika radost doći u Nikšić, u grad Svetog Vasilija, a on je, kako je istakao, došao večeras, ovdje da se nauči nečemu.

„Vi ste poslanica Božja, vi ste poslanica napisana, ne mastilom na papiru, nego, vi narode Božji, vaša vjera, ova Crkva živa, poslanica napisana u srcima svih vas, koju mi koji dođemo čitamo i nadahnjujemo se ljubavlju Božjom. To vi nama prenosite, ko je pametan i mudar ćuti i uči iz ovog proročkog glasa Božjeg, koji se odašilje od vaših srdaca“.

„Vaša srca su zalog boljitka, zalog našeg preporoda, jer proroštvo vaše nije proricanje prosto budućih dobara, nego je to otkrivenje nama volje Božje. Volja Božja je da ljubav i mir vlada, volja Božja je da vlada čojstvo i junaštvo, da vlada poštenje, čestitost, istina svuda i za sve, jedino tako će biti boljitka za ovo društvo, za ovu državu, za sve nas lično“, naveo je Preosvećeni Episkop.

Poručio je da ono što vjerni narod želi ovim litijama jeste pravda.

„Ali ne samo za nas, nego za sve ljude svih ideoloških opredjeljenja, svih nacionalnih opredjeljenja, svih vjerskih opredjeljenja. Ovo su litije, koje samo mogu dobro donijeti ovoj državi, tako da oni koji govore da su one protiv, varaju se zato što ovaj narod, i vi svi, svjedočite da ste puni ljubavi, da želite da svi uđu u istinu, da svi uđu u radost Gospoda, da se svi naslađuju pravdom Božjom“, zaključio je Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije.