morača dodjela nagrade

U manastiru Morača uručene nagrade “Trga od ćirilice”, laureati Živojin Rakočević i UKCG

U porti manastira Morača večeras je, u sklopu ovogodišnje manifestacije “Trg od ćirilice” obavljena svečana dodjela nagrada: “Pečat herceg Šćepana”  – Živojinu Rakočeviću, književniku i novinaru iz Gračanice, čije ukupno stvaralaštvo predstavlja plemenit i dragocjen doprinos kulturi, i “Ćiriličnik” – Udruženju književnika Crne Gore, koje će uskoro proslaviti 80. rođendan.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije blagoslovio je sabrane riječima da nije slučajno što se ovogodišnji “Trg od ćirilice”, koji je počeo u gradu hercega Šćepana, završava u manastiru Morači.

“U lavri koju je podigao Stefan Vukan, sinovac Svetoga Save. Dakle, u svetosavskoj lavri. To je značajno zbog toga što se u ovo naše vrijeme događa da ovi na vlasti svetosavske lavre proglašavaju za nekakve fašističke građevine, da je sve ono što se događa oko njih u duhu fašizma. Možete zamisliti kakva je to pamet”, rekao je, između ostalog, Mitropolit crnogorsko-primorski.

U okviru svečane dodjele nagrada književnicdži Radomir Uljarević i Budimir Dubak pročitali su je obrazloženja žirija, a nagrade je laureatima uručio Mitropolit Amfilohije.

Živojin Rakočeviće je u besjedi, između ostalog, kazao da je sve što u njemu diše, od duše i duha, preispitala i pretresla ova nagrada.

“Ranije sam se branio jednom svetootačkom rečenicom: Ne možeš bez štete čuti pohvalu o sebi. Tu gdje sam primio pečate dara od Duha teško se branim od hercegova pečata. A taj pečat sam takođe nezasluženo dobio”, rekao je on.

Predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić rekao je da Udruženje književnika služi na čast svome narodu.

Iz godine u godinu gradimo hram ćirilični. Zato i ovdje, pred ovim ćiriličnim hramom mi smo se večeras upisali kao institucija koja je ostala vjerna svom jeziku, pismu i narodu”, kazao je Đurić

Svečanost uručenja nagrada upotpunilo je svojim nastupom KUD “Kopaonik” iz Leposavića.

Sjutra,  28. avgusta, poslednjeg dana manifestacije, u manastiru Morača, Njegovo viskopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova. Zavjesu na ovogodišnjem “Trgu od ćirilice” spustiće predavanje na temu “Sedamdeset godina od upokojenja Patrijarha Gavrila Dožića” u 12 časova, koje će održati: Mitropolit Amfilohije, dr Vasilj Jovović i Dragiša Dožić. Odlomke iz Memoara čitaće sveštenik Nikola Radović.

Ovogodišnji “Trg od ćirilice” odvija se pod sloganom „U imenu Božijem je sud i pravda” i posvećen je odbrani svetinja, a održava se u godini velikih jubileja: 800 godina je od Sabora u Žiči i besjede Sv. Save o pravoj vjeri, 800 godina od izdavanja najznačajnije srpske knjige, “Zakonopravilo Sv. Save”, 190 godina od predstavljenja Sv. Petra Cetinjskog, 100 godina od obnove Srpske patrijaršije i 70 godina od upokojenja velikog arihijereja i Patrijarha Gavrila Dožića.