Mitropolit Sahrana Monahinja Serafima

U manastiru Podlastva sahranjena monahinja Serafima Stepanić

Ime: 27. 09. 2019 Mitropolit Podlastva sahrana Serafime; Opis: U manastiru Podlastva sahranjena monahinja Serafima Stepanić Tip: audio/mpeg

U manastiru Roždestva Presvete Bogorodice – Podlastva grbaljaska danas su sahranjeni zemni ostaci monahinje Serafime Stepanić (1941 – 2020.).

Opelo novoprestavljenoj monahinji je služio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom.

Rekao je da je monahinja Serafima tiho i neprimijetno proživjela svoj zemaljski život.

“Ovdje je preko pedeset godina, u ovoj svetinji. Došla je iz manastira Radovašnice, iz Srbije, zajedno sa ocem Konstantinom blaženog spomena i sa mati Aleksandrom. Oni su ovdje ugradili svoj život, obnavljajući sebe svjetlošću Duha Svetoga, vjerom i podvigom i obnavljajući i ovu svetinju”, rekao je Vladika Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je kazao da monahinja Serafima pripada monaškoj generaciji koja je, nakon strdanja Crkve u Crnoj Gori od bogoboračkog zla, došla iz Dalmacije, Srbije i drugih krajeva, sačuvala naše najvažnije manastire i pripremmila duhovnu obnovu koja je usledila od devedesetih godina naovamo.

“Ovih dana Bog je pomogao da se skine ta bogoborna i bratoubilačka vlast, da prođe njeno vrijeme. A trajalo je od 1941 – 45. godine bogoborstvo i duh bratoubilaštva. Pa je vlast prijetila da će i ove koji su u novije vrijeme došli iz Srbije, iz Bosne, Republike Srpske, iz Rusije protjerati. Evo, našu sestru Serafimu ne mogu protjerati”, kazao je Vladika Amfilohije.

Kazao je da je monahinja Serafima poživjela u ovom manastiru “kao da je nije bilo”.

“Čuvala je kravu i pojala Gospodu – to je bilo njeno poslušanje. Ali zato će je Gospod proslaviti – njenu žrtvu, njeno bogoljublje i bratoljublje. Proslaviće je Gospod, uvjeren sam, u svoom neprolaznom i vječnom Carstvu nebeskom. Tamo da zadobije, molimo se, ono za čim je čeznula ovdje na zemlji idući za Hristom Gospodom”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović